Naď ani Černochová si zatiaľ nevedia predstaviť mierovú misiu NATO na Ukrajine

TA3 TASR
18.3.2022 14:01

Minister obrany SR Jaroslav Naď si zatiaľ nevie predstaviť vyslanie mierovej misie Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Chce počkať na konkrétny návrh. Česká ministerka obrany Jana Černochová je pripravená hľadať riešenia. Ako poznamenala, aj menej štandardné riešenie však musí byť v medziach medzinárodného práva. V piatok tak reagovali na výzvu Poľska na nasadenie mierovej misie NATO na Ukrajinu.

Naď ani Černochová si zatiaľ nevedia predstaviť mierovú misiu NATO na Ukrajine
TASR/Jakub Kotian

"Z hľadiska súčasného medzinárodného práva v tejto chvíli nevieme, ako by to bolo možné. Jediný, kto môže poslať modré prilby, je Bezpečnostná rada (OSN - pozn. redakcia)," skonštatovala Černochová. Vzhľadom na ruské právo veta v BR OSN sa však podľa nej musí hľadať iné riešenie. "Možno aj riešenie, ktoré nie je štandardné, ale musí tam byť istota, že sa budeme pohybovať aspoň v nejakých medziach medzinárodného práva. My sme pripravení túto debatu viesť," vyhlásila.

Slovenský minister si chce počkať na konkrétny návrh. "Naozaj si ani ja neviem predstaviť, ako by to malo vyzerať. Keď budem mať na stole konkrétny návrh, tak sa budeme môcť k tomu vyjadriť," povedal Naď. Deklaroval, že NATO robí všetko pre deeskaláciu konfliktu, a pre to, aby nedalo režimu ruského prezidenta Vladimira Putina žiadnu zámienku zaútočiť na akúkoľvek z členských krajín.

Naď opätovne potvrdil, že Slovensko je ochotné vzdať sa systému protivzdušnej obrany S-300 v prospech Ukrajiny, ak bude mať náhradu. Vyhlásil, že je mu jedno, aké odkazy posielajú z Moskvy. Odkázal na Chartu OSN, podľa ktorej môže Ukrajina žiadať o vojenskú pomoc. "Ak budeme mať alternatívu a ak takouto cestou rozhodne vláda SR, tak budeme ochotní pomôcť Ukrajine," uviedol.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok varoval cudzie štáty pred presunom systémov protivzdušnej obrany sovietskej výroby S-300 na Ukrajinu. Zdôraznil, že Moskva zničí akýkoľvek vojenský náklad vstupujúci na Ukrajinu.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok oznámil, že Poľsko na budúcotýždňovom samite Severoatlantickej aliancie navrhne zriadenie mierovej a humanitárnej misie NATO na Ukrajine. Návrh na zriadenie misie prišiel pôvodne od podpredsedu poľskej vlády Jaroslawa Kaczyňského, ktorý tento týždeň navštívil Kyjev spoločne s českým, poľským a slovinským premiérom. Mierová a humanitárna misia by mala byť podľa neho zriadená Severoatlantickou alianciou, prípadne inou organizáciou, a "chránená ozbrojenými silami".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok