Moderna požiadala o schválenie štvrtej dávky vakcíny proti koronavírusu pre dospelých

TA3 TASR
18.3.2022 11:25

Farmaceutická spoločnosť Moderna vo štvrtok predložila americkej Správe potravín a liečiv žiadosť na schválenie podávania štvrtej dávky vakcíny proti koronavírusu pre dospelých. Informovala agentúra AP.

Moderna booster
TASR/AP (ilu)

V porovnaní so spoločnosťou Pfizer, ktorá požiadala o autorizáciu štvrtej dávky len pre seniorov, sa žiadosť Moderny vzťahuje na celú dospelú populáciu. V tlačovom vyhlásení spoločnosť uviedla, že rozšírením žiadosti na poskytnutie štvrtej dávky pre všetkých dospelých umožní Centru pre prevenciu a kontrolu chorôb a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti pružnejšie rozhodovanie o tom, pre koho je štvrtá dávka vhodná.  

Osoby vo vyššom veku či s pridruženými diagnózami sú totiž na vznik ochorenia Covid-19 náchylnejšie. Podľa šéfa Moderny Stéphana Bancela chce spoločnosť do augusta 2023 vyvinúť i vakcínu, ktorá by bola okrem ochorenia Covid-19 zároveň účinná aj voči chrípke a iným respiračným ochoreniam. Na Slovensku je očkovanie štvrtou posilňujúcou dávkou proti ochoreniu Covid-19 odporúčané každému imunokompromitovanému pacientovi, ktorý má viac ako 18 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok