Vstup do nášho zdravotníckeho systému sa pre ľudí zo zahraničia uľahčí. Lengvarský povedal, čo sa zmení

TA3
18.3.2022 11:08

Zdravotníci z tretích krajín sa budú môcť ľahšie dostať do nášho zdravotníckeho systému. Ide teda aj o Ukrajincov. Vláda schválila viaceré zmeny, ktoré navrhol rezort zdravotníctva. Viac povedal v rozhovore minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Doteraz museli zdravotníci z tretích krajín pri vstupe do nášho zdravotníckeho systému spĺňať určité podmienky. Jednou z podmienok bolo preukázanie odbornej spôsobilosti na vykonávania zdravotníckeho povolania. „Proces bol pomerne komplikovaný a dlhý. Taktiež časovo náročný. Na rad prichádzali aj jazykové a odborné skúšky. Novelou zákona, ktorá vstúpila do platnosti, sme sa snažili tento proces zjednodušiť,“ povedal Lengvarský.

Cieľom úpravy zákona je podľa ministra dostať k nám zahraničných zdravotníckych pracovníkov. Zmeny nemali súvis s vypuknutím konfliktu na Ukrajine, ministerstvo sa snaží doplniť chýbajúci personál. „Reakcia štátu na konflikt bola taká, aby sme umožnili čo najskôr akýmkoľvek pracovníkom nastúpiť na pracovný trh,“ povedal.

Jedným z najväčších problémov v prípade príchodu zahraničných zdravotníkov do nášho systému bola jazyková skúška. Mnohí z nich sa sťažovali, že je príliš komplikovaná nielen pre ľudí zo zahraničia, ale aj pre Slovákov. V tomto podľa ministra tiež nastáva zmena. Namiesto dvoch skúšok budú musieť podstúpiť len jednu. „Bude zameraná na komunikáciu v rámci svojej odbornej spôsobilosti,“ ozrejmil Lengvarský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok