Tento zákon neznamená dekriminalizáciu marihuany. Je to zníženie trestov, uviedol Stančík

TA3
17.3.2022 21:47

Na Slovensku sa má zaviesť osobitná skutková podstata prechovávania omamnej alebo psychotropnej látky z rastlín rodu konopa pre vlastnú spotrebu za zachovania súčasných množstevných limitov.

NRSR: K situácii na Ukrajine chce Stančík iniciovať mimoriadny zahraničný výbor
TASR/Jakub Kotian

Horná hranica trestnej sadzby má byť v takomto prípade jeden, respektíve dva roky. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady SR. Zaviesť sa má tiež možnosť takzvaného ochranného liečenia. Novelizáciu predložila skupina koaličných poslancov z OĽANO, Sme rodina a Za ľudí.

Zníženie trestov

Podľa poslanca Národnej rady Andreja Stančíka si treba uvedomiť, že "tento zákon neznamená dekriminalizáciu. Je to vlastne zníženie trestov." Doterajšie tresty za marihuanu boli podľa Stančíka drakonické. „Aj v rámci EÚ keď sme to porovnávali boli jedny z najprísnejších a neriešili v podstate nič.“

Výška trestov

Poslancom predkladajúcim tento zákon, šlo podľa Stančíka o to, aby pomohli mladým ľuďom, aby nenasľubovali „hory-doly“ a prísť s niečím „čo možno nebude také ambiciózne, ako by si mnohý priali, ale čo má šancu prejsť.“ Ďalej vysvetľuje aké tresty užívateľom marihuany hrozia. „Pri maximálne troch dávkach, vám už nehrozia maximálne tri roky, ale maximálne jeden rok. Do desiatich dávok sú to dva roky a nie päť rokov. A dokonca už tam nie je tá najnižšia hranica. Sudca môže dať ochrannú liečbu, čo je vlastne cesta prevencie.“

Za vznikom návrhu stáli aj poslanci Kristián Čekovský a Juraj Krúpa. Stančík deklaroval, že pri tvorbe tohto zákona, debatovali aj s expertmi z protidrogových útvarov na ministerstve vnútra či s expertmi z NAKA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok