PR správa Cestovanie

Jar na strednom toku rieky Hron

PR
21.3.2022 06:00

Slnko za oknom už vystrkuje svoje zubaté lúče, vo vzduchu už cítiť prvé závany jari. Po zimnom období vás už iste nebaví sedieť doma. Región GRON vám preto ponúka hneď niekoľko tipov na zaujímavé jarné výlety.

Jar na strednom toku rieky Hron
Región GRON

Nezáleží či ste zamilovaný pár, rodičia s malými i väčšími deťmi alebo si už vychutnávate zaslúžený dôchodok, stredné Pohronie ulahodí každému. Hrady, kopce či hviezdne zážitky v planetáriu, to všetko tu nájdete.

Hoci ranné mrazíky ešte vždy prekvapia, dni sú už ako stvorené na aktivity na čerstvom vzduchu. Stredné Pohronie obklopujú tri pohoria, každé relatívne príjemnej nadmorskej výšky – Štiavnické vrchy, Pohronský Inovec a Vtáčnik. Vo všetkých na turistov čakajú kilometre značených chodníkov, ktoré sú svojim charakterom dobre prístupné či už ste skúsenými hikermi alebo príležitostnými výletníkmi. Nechýbajú ani parádne výhľady do ďaleka – nenápadné kopce Veľký Inovec alebo Hulín sú toho dôkazom. Obľúbeným cieľom je aj vrch Vtáčnik, prístupný hneď niekoľkými trasami – z obcí Kľak alebo Ostrý Grúň, ale aj z dedinky Prochot.

Ste skôr nadšencami cyklistiky? Žiadny problém, oprášte bicykel a vyskúšajte niektorú z cyklotrás napríklad v Kľakovskej doline či na druhom brehu Hrona – v Štiavnických vrchoch. Nejedna z trás vás dovedie na zaujímavé miesta – zaniknutý hrad, ale aj k termálnym žriedlam v Sklených Tepliciach.

Hrad Šášov. Región GRON

Ak ste však skôr typ, ktorý má rád kratšie prechádzky, odporúčame navštíviť niektorú z lokalít Pohronskej hradnej cesty. Hoci sa na nich v tomto období zatiaľ nekonajú komentované prehliadky, také Revište, Šášov, ale napríklad aj Rudno či Breznica stoja za návštevu aj bez nich. O hradoch si koniec koncov môžete čo-to prečítať aj na mieste, vďaka informačným tabuliam, ktoré sa tu nachádzajú.

Kúpele Sklené Teplice. Región GRON

Výlet odporúčame zakončiť v spomínanej dedinke Sklené Teplice. Ukrýva nielen jedny z najstarších kúpeľov na Slovensku, ale aj európsky unikát – jaskynný kúpeľ nazývaný „Parenica“. V prípade nepriazne počasia horúca voda predsa padne viac než vhod.

Večerným programom zaujímavým nielen pre tých najmenších určite bude návšteva Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom. Z ich ponuky prehliadok a programov si zaručene vyberiete a sklamaní nebudete. Kde inde by ste si mohli povedať, že ste mali celý vesmír ako na dlani či jednotlivé hviezdy na dosah ruky?

Krajská hvezdáreň a planetárium M. Hella v Žiari nad Hronom Región GRON

Verte, že toto je len zlomok tipov ako stráviť voľný čas v Regióne GRON. Ak máte pocit, že by sa spoznávanie stredného Pohronia vošlo aj do viacerých dní, máte pravdu. Tipy kde sa v regióne ubytovať, najesť či ešte viac možností na krásne miesta, ktoré sa dajú navštíviť hľadajte na www.regiongron.sk alebo na facebooku: Región GRON.

Ak sa na strednom Pohroní ocitnete ešte do konca mesiaca, zapojiť sa môžete do Zimnej turistickej výzvy Regiónu GRON. Posledným cieľom, ktorý môžete absolvovať, bude už spomenutý vrch Vtáčnik v rovnomennom pohorí. Vyhrať vo výzve môžete drobnosti, ktoré ocení každý turista, no aj hlavnú cenu – dvojdňový pobyt v kúpeľoch v Sklených Tepliciach.

Marketingová aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

region gron slovakia travel Región Gron Slovakia Travel
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok