ONLINE: Zelenskyj bol nominovaný na Nobelovu cenu za mier. Ruské sily obsadili mesto Izium

TA3 TASR ČTK
17.3.2022 06:41

Kremeľ nesplní rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora, ktorý v stredu nariadil Rusku okamžite zastaviť vojnové operácie na Ukrajine. Francúzska prokuratúra začala vyšetrovať - ako možný vojnový zločin - smrť kameramana spravodajskej stanice Fox News. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:28 Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj bol nominovaný na Nobelovu cenu za mier.

22:34 Rusko sa na mimoriadnom zasadnutí BR OSN vzdalo zámeru predložiť návrh humanitárnej rezolúcie o Ukrajine na hlasovanie. Nezískalo ani svojich spojencov.

22:17 Ruská veľvyslankyňa v Sofii Eleonora Mitrofanovová vyzvala vo štvrtok Bulharsko, aby neposielalo zbrane Kyjevu. Urobila tak pred návštevou amerického ministra obrany Lloyda Austina v Bulharsku, kde má diskutovať s vládnymi predstaviteľmi o prípadnej vojenskej pomoci Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AP. 

22:02 Počet utečencov, ktorí od vypuknutia rusko-ukrajinského konfliktu prišli do Maďarska, vo štvrtok zrejme prekročí hranicu 450.000, cituje spravodajca TASR vyjadrenie predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, ktoré bolo vo štvrtok večer zverejnené na Facebooku. 

21:45 Európska únia odsudzuje "vážne porušovanie medzinárodného práva a vojnové zločiny" páchané Ruskom na Ukrajine, oznámil vo štvrtok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. 

21:24 Ministri zahraničných vecí členských krajín skupiny G7 vo štvrtok vyzvali Rusko, aby splnilo nariadenie Medzinárodného súdneho dvora (MSD) o zastavení vojenských útokov na Ukrajine a stiahnutí svojich vojenských síl. TASR správu prevzala od agentúry AP.

21:06 Ministri zahraničných vecí členských krajín skupiny G7 vo štvrtok vyzvali Rusko, aby splnilo nariadenie Medzinárodného súdneho dvora o zastavení vojenských útokov na Ukrajine a stiahnutí svojich vojenských síl. TASR správu prevzala od agentúry AP. 

21:01 Ruské sily obsadili mesto Izium v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, informovala vo štvrtok televízia NBC News s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa rezortu obrany USA. 

20:50 Americké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok potvrdilo, že pri ruskom útoku na ukrajinské mesto Černihiv bol zabitý americký občan. 

20:44 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok obvinil Rusko z páchania vojnových zločinov tým, že na okupovanej Ukrajine útočí na civilistov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

20:38 Rada Európy, celoeurópska organizácia, ktorá bráni princípy právneho štátu v Európe, vo štvrtok oznámila prerušenie všetkých svojich vzťahov s Bieloruskom. Dôvodom je aktívna účasť tejto krajiny na ruskej invázii na Ukrajine, informuje spravodajca TASR.

19:48 Taliansko vo štvrtok ponúklo, že poskytne prostriedky a financie na obnovu Rusmi zbombardovaného divadla v ukrajinskom meste Mariupol. TASR prevzala správu od agentúry AP.

19:42 Pri ruskom ostreľovaní Kyjeva zomreli najmenej dvaja ľudia a v dedine pri metropole zahynulo pri ruskom útoku dieťa, uviedli ukrajinské úrady.

19:33 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok na virtuálnom stretnutí s írskym premiérom Micheálom Martinom odsúdil "surovosť" ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom tlačová agentúra AP. 

19:20 Nemecko stojí bezvýhradne za svojimi spojencami z NATO, uistila pri stretnutí so šéfom aliancie Stoltenbergom nemecká ministerka obrany Lambrechtová.

19:10 Dlhodobú integráciu utečencov na Slovensku bude riešiť špecifická pracovná skupina. Ministerstvo dopravy zároveň vytypuje konkrétne železničné stanice, na ktorých budú ďalej koordinovať presun utečencov do ich konečného ubytovacieho zariadenia. Po rokovaní ústredného krízového štábu o tom informovali minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme Rodina).

19:03 Podľa Emmanuela Macrona ruská invázia na Ukrajinu uštedrila NATO šok a dala tak alianciu novú strategickú zrozumiteľnosť, ktorá jej chýbala.

18:52 Úrady v ukrajinskom Mariupole vo štvrtok informovali, že z obliehaného mesta dosiaľ utieklo približne 30-tisíc ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:46 Ruský Federálny protimonopolný úrad (FAS) vo štvrtok oznámil, že vykonáva „protikartelové“ kontroly u hlavných výrobcov cukru po prudkom zvýšení jeho cien v reakcii na nedostatok v niektorých regiónoch, ktorý považuje za „neoprávnený“. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

18:30 Premiér Fiala povedal, že s kolegami pri ceste do Kyjeva dodržiavali všetky bezpečnostné odporúčania. Uviedol to ku kritike šéfa ukrajinských železníc.

18:25 Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši viedol vo štvrtok v Tokiu rozhovory s veľvyslancami z krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Prisľúbil, že Japonsko zosilní spoluprácu s V4 v pomoci Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

18:20 Český Senát vo štvrtok schválil návrh na vyslanie 650 vojakov na Slovensko, kde budú veliť jednotke NATO. Slovenská misia českých vojakov má posilniť obranu východného krídla Severoatlantickej aliancie v súvislosti s ruským napadnutím Ukrajiny, informujú webové Novinky.cz.

18:12 Červený kríž vidí pokrok vo svojom úsilí získať prístup k vojnovým zajatcom na Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii. Vo štvrtok to uviedol prezident Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Peter Maurer. TASR prevzala správu od agentúry DPA.

17:57 Britský minister obrany útočí na ruské „špinavé triky“. Ben Wallace povedal, že mu dnes zavolal podvodník, ktorý sa vydáva za ukrajinského premiéra. Naznačuje, že za pokusom oklamať ho bolo Rusko.

17:47 Takto teraz vyzerá škôlka v Charkove, ktorá sa dostala pod paľbu.

17:33 Poslanci Národnej rady (NR) SR budú o legislatívnom balíku reagujúcom na situáciu na Ukrajine - tzv. lex Ukrajina rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní.

17:21 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hovoril vo štvrtok so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom o najnovšom vývoji v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou a o humanitárnej situácii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

17:12 Kanada vo štvrtok oznámila, že zavádza ďalšie sankcie voči 22 predstaviteľom bieloruského ministerstva obrany za to, že umožnili Rusku podnikať útoky na Ukrajinu zo svojho územia. Informácie priniesla agentúra AFP s odvolaním sa na kanadské ministerstvo zahraničných vecí.

17:05 Jednotnú európsku menu dnes posilňuje vývoj mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom. K doláru euro pridáva 0,5 percenta na 1,1089 USD.

16:55 Tisíc dobrovoľníkov je na ceste na Ukrajinu, kde budú bojovať za Rusko, oznámil vo štvrtok čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Citovala ho tlačová agentúra AFP.

16:45 Prešovský kraj vypraví na Ukrajinu päť kamiónov humanitárnej pomoci

16:37 Český premiér Petr Fiala vo štvrtok oznámil, že jeho krajina je už na pokraji svojich možností pri poskytovaní pomoci vyše 200-tisíc utečencom prichádzajúcim z Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

16:25 Slovenská republika i Spojené štáty americké sú naďalej pripravené posilňovať obranu Ukrajiny. Minister obrany SR Jaroslav Naď a minister obrany USA Lloyd Austin to deklarovali po štvrtkovom rokovaní v Bratislave. Obaja potvrdili diskusie o možnom poskytnutí slovenského systému protivzdušnej obrany S-300. Slovenský minister však zdôraznil, že to bude možné, až keď bude mať SR zaň náhradu. Témou rokovania bolo aj zabezpečenie vzdušného priestoru SR do nasadenia stíhačiek F-16, ktorých dodanie sa oneskorí.

16:19 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba požiadal vo štvrtok Turecko, aby bolo garantom akejkoľvek budúcej dohody s Ruskom, a to spolu s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN a Nemeckom, uviedol turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu počas návštevy Ukrajiny. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

16:08 Bilingválne gymnázium vo Vrbovom prijme ukrajinských žiakov na štúdium v ruštine. Škola im poskytne aj bezplatné internátne ubytovanie. „Prostredníctvom ruského jazyka vieme plynulo začleniť ukrajinských stredoškolákov do vzdelávania. Okrem toho poskytujeme kurzy slovenského jazyka,“ doplnila riaditeľka školy.

15:54 Zdravotníci prichádzajúci z Ukrajiny, Bieloruska i Ruska majú záujem zamestnať sa v slovenskom zdravotníctve. Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku (MALnS) eviduje od vypuknutia konfliktu na Ukrajine približne desať životopisov denne. Pre TASR to potvrdila Alona Kurotová z asociácie.

15:49 Bieloruská štátna agentúra BELTA: Poľského zbeha Emila Čečka našli obeseného v Minsku.

15:38 Najmenej 21 ľudí prišlo o život pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Merefa pri Charkove, píše Unian. Z 25 zranených je desať vo vážnom stave.

15:30 Európska vesmírna agentúra ESA ruší kvôli vojne na Ukrajine na tento rok plánovaný štart v rámci programu ExoMars, na ktorom spolupracovala s Roskosmosom.

15:22 Utečenci z Ukrajiny zatiaľ preferujú manuálne práce a brigády. Ženy podľa personalistov využijú ponuky hlavne vo výrobe, obchode či zdravotníctve.

15:19 Úrad Vysokej komisárky OSN pre ľudské práva od 24. februára zdokumentoval 780 prípadov úmrtí civilistov. V stredu informoval o 726 potvrdených obetiach.

15:10 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že poskytnutie systémov protivzdušnej obrany Ukrajine by bolo destabilizačným faktorom, ktorý by krajine nepriniesol mier. TASR prevzala správu od agentúry Reuters.

14:58 Podľa Británie sú silné dôkazy o vojnových zločinoch na Ukrajine, za ktorými stojí Putin. Vojnovým zločincom ho ale musí označiť tribunál v Haagu.

14:36 Litovský parlament vo štvrtok jednomyseľne hlasoval za vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. Vo svojom stanovisku žiada OSN, aby okamžite prijala opatrenia na vytvorenie bezletovej zóny a zabránila tak masovým obetiam z radov civilistov. Informovala agentúra DPA.

14:17 Ukrajinské úrady svojím zaobchádzaním s ruskými vojnovými zajatcami porušujú Ženevské dohovory a mali by ukončiť zverejňovanie videozáznamov so zajatými vojakmi na sociálnych sieťach, pretože tým kvôli tomu hrozí zastrašovanie a ponižovanie. Vyzvala k tomu organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch.

14:09 Mnoho ľudí v Rusku sa správajú ako "zradcovia", uviedol vo štvrtok podľa agentúry Reuters kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Konkrétne mal na mysli tých, ktorí v reakcii na vojnu na Ukrajine a s ňou spojené protiruské sankcie Západu dávajú výpovede z práce či dokonca opúšťajú krajinu.

14:03 Pri ruskom ostreľovaní mesta Černihiv prišli o život civilisti, vrátane občana USA, píše Ukrajinská pravda s odvolaním sa na miestnu políciu.

13:58 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok vyhlásil, že ruská delegácia vkladá veľa energie do rozhovorov o možnej mierovej dohode s Ukrajinou, ktorá by mohla rýchlo zastaviť ruskú vojenskú operáciu.

13:57 Čína nikdy nenapadne Ukrajinu, vyhlásil čínsky veľvyslanec na Ukrajine Fan Sien-žung, v súčasnosti sídliaci v Ľvove, na pondelkovom stretnutí so šéfom oblastnej samosprávy Maxymom Kozyckým. Oblastná samospráva o tom informovala až vo štvrtok, uvádza americká televízia CNN. 

13:41 Uzbekistan, stredoázijská republika s úzkymi väzbami na Rusko, vyzval vo štvrtok na okamžité ukončenie bojov na Ukrajine a za urovnanie konfliktu diplomatickými prostriedkami. Uzbecká vláda tiež oznámila, že neuzná nezávislosť dvoch proruských separatistických "republík" na východe Ukrajiny. 

13:37 Severná Afrika a Blízky východ už začali pociťovať negatívne dôsledky konfliktu na Ukrajine na svoju potravinovú bezpečnosť. Uviedol to vo štvrtok Medzinárodný fond pre poľnohospodársky rozvoj, ktorý je finančnou inštitúciou OSN. Medzi krajinami, ktoré pociťujú negatívne dôsledky, fond uvádza Somálsko, Libanon, Egypt či krajiny v Strednej Ázii.

13:28 Americký prezident Joe Biden bude v piatok telefonicky hovoriť so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Hlavnými témami rozhovoru budú ruská invázia na Ukrajinu a konkurencia medzi Čínou a USA, informoval vo štvrtok Biely dom.

13:27 Zrútenie dronu v Chorvátsku minulý týždeň vyšetrujú ukrajinské orgány. Už teraz je však možné povedať, že Ukrajina do Chorvátska žiaden dron neposlala. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov, informuje agentúra HINA. 

13:25 Vyhostenie troch ruských diplomatov v súvislosti so špionážnou aférou na Slovensku nie je priateľský krok, ktorý by mohol byť ponechaný bez odpovede. Podľa agentúry TASS to vo štvrtok uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová.

13:21 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nezmenil svoje stanovisko, že hranice Ukrajiny musia byť uznané v stave z roku 1991, kedy krajina získala samostatnosť. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok uviedol Zelenského bezpečnostný poradca Olexij Arestovyč. Talianskemu denníku ďalej povedal, že ukrajinská vláda je pripravená fungovať aj v prípade – podľa neho nepravdepodobného – pádu Kyjeva.

13:14 Nemecké televízie poukazujú, že premiéri Poľska, Česka a Slovinska nemali do Kyjeva mandát EÚ. Diplomat Ischinger spochybňovanie misie označil za škandalózne.

13:11 Rada Európy vyjadrila obavy, že ľudia utekajúci pred vojnou na Ukrajine sa môžu stať obeťami obchodovania s ľuďmi a vykorisťovania. Na túto hrozbu vo štvrtok upozornila Skupina expertov Rady Európy pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi.

13:06 Z krytu pod mariupolským divadlom, zasiahnutým ruským bombardovaním, sa zatiaľ podarilo vyslobodiť 130 živých ľudí, píše Ukrinform. Práce pokračujú.

12:47 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vyzval vo štvrtok poslancov Európskeho parlamentu, aby označili šéfa Kremľa Vladimira Putina za vojnového zločinca. Informovala o tom agentúra Reuters. 

12:28 Časť poslancov Európskeho parlamentu volá po zavedení bezletovej zóny nad Ukrajinou, na ktoré dnes v debate s európskymi zákonodarcami apeloval ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.

12:17 Webové stránky ruských úradov a vládnych agentúr zasiahol bezprecedentný kybernetický útok, informovalo vo štvrtok ruské ministerstvo pre digitálny rozvoj, telekomunikácie a masmédiá. 

11:57 Británia pošle do Poľska systém protilietadlovej obrany Sky Sabre a stovku vojakov, povedal minister obrany Wallace. Chce podporiť východné krídlo NATO.

11:48 Väčšina z vyše 1000 žien a detí ukrývajúcich sa v kryte civilnej ochrany v divadle v ukrajinskom meste Mariupol, ktoré sa v stredu stalo terčom útoku ruských síl, prežila. Uviedol to ukrajinský poslanec Dmytro Gurin, na ktorého sa odvolala stanica BBC.

11:42 Grécko svoj protiletecký systém S-300 ruskej výroby do zahraničia neodovzdá. Podľa verejnoprávnej televízie ERT to vyhlásil náčelník generálneho štábu gréckej armády Konstantinos Floros. Špičky gréckej vlády sa ale k otázke verejne nevyjadrili.

11:41 NATO na Ukrajine rozhodne nezasiahne, povedal nemecký kancelár Scholz na stretnutí so šéfom Severoatlantickej aliancie. Ukrajine ale Scholz sľúbil zbrane.

11:38 Ruská invázia na Ukrajinu by podľa OECD tento rok mohla ubrať viac ako jeden percentuálny bod z rastu svetovej ekonomiky a naopak pridať 2,5 bodu k inflácii.

11:37 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vo štvrtok varoval Spojené štáty, že Moskva má dostatočnú silu na to, aby poslala svojich "drzých nepriateľov tam, kam patria". Informuje agentúra Reuters. 

11:36 Rusko podľa Kremľa nesplní rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora OSN, ktorý v stredu nariadil Rusku okamžite zastaviť vojnové operácie na Ukrajine.

11:26 Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov ušlo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu cez 3,17 milióna ľudí, prevažne žien a detí. Takmer dve tretiny utečencov mierili do Poľska, kam už pred vojnou z Ukrajiny k 16. marcu utieklo vyše 1,9 milióna ľudí. Podľa OSN je exodus Ukrajincov z krajiny najrýchlejšie rastúcou utečeneckou krízou na území Európy od konca druhej svetovej vojny.

11:23 Polícia v stredu udelila štatút dočasného útočiska 3168 vojnovým utečencom z Ukrajiny. Ukrajinsko-slovenské hranice ich počas celého dňa prekročilo 8154, z toho 3010 detí a 1036 mužov. Oznámil to na brífingu v priestoroch Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance hlavný krízový manažér permanentného krízového štábu v Sobranciach Dušan Timko. 

11:22  V rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO by na Slovensku malo pôsobiť do 200 slovinských vojakov. Schválený mandát hovorí o stovke vojakov Slovinska, preto sa má upraviť. Malo by ísť o mechanizovanú rotu s kolesovou obrnenou technikou, pravdepodobne budú na Lešti. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii so svojím slovinským náprotivkom Matejom Toninom. 

11:15 Slovenská republika sa zatiaľ nedohodla na poskytnutí systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine, uviedol vo štvrtok minister obrany Jaroslav Naď. Podotkol však, že ak Slovensko získa alternatívu, bude rád, keď sa systému zbaví a zároveň sa tak pomôže Ukrajine. 

10:53 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v noci na dnešok odletel do Pekingu, z doteraz neznámych príčin sa však let ešte nad Sibírou otočil a vrátil sa do Moskvy. Informoval o tom dnes nemecký bulvárny denník Bild.

10:52 Až 26 rokov väzenia hrozí mužovi, ktorý podľa obžaloby ako ostreľovač v radoch separatistov zabil štyroch príslušníkov ukrajinských vládnych jednotiek.

10:50 Rusko v bojoch na Ukrajine prišlo o približne 14-tisíc vojakov a stovky obrnencov, tvrdí Kyjev. Moskva naopak hlási ničenie ukrajinskej obrany.

10:36 Česko schválilo vyslanie až 650 vojakov do jednotky NATO na Slovensko v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Snemovňa dodá súhlas zrejme budúci týždeň.

10:33 Falošné oznámenia o bombách na palube komplikujú civilné lety medzi Srbskom a Ruskom. Za posledný týždeň ich bolo už najmenej päť, uviedlo srbské ministerstvo vnútra. Belehrad, ktorý sa odmieta pripojiť k protiruským sankciám prijatým kvôli invázii na Ukrajinu, čelí kritike, že necháva národné aerolinky Air Serbia pomáhať Rusom dostať sa do Európy v čase, keď väčšina ostatných leteckých spoločností prestala do Ruska lietať.

10:28 Ruskí generáli na komunikáciu používajú nezabezpečené kanály vrátane mobilných telefónov a vysielačiek, napísal denník The New York Times s odkazom na dva americké armádne zdroje. Najmenej jeden z ruských generálov bol podľa nich zabitý po tom, čo ukrajinská rozviedka zachytila jeho hovor, lokalizovala ho a zaútočila naňho.

10:13 Moldavská prezidentka Maia Sanduová vyzvala Rusko, aby stiahlo svojich vojakov z Podnesterska. Komentovala utorkové vyhlásenie Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, ktoré separatistické Podnestersko označuje za "oblasť ruskej okupácie". Moskva žiadosti Kišiňova, aby svoje jednotky z oblasti stiahla, dlhodobo odmieta.

10:11 Rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou pokračujú podľa Moskvy prostredníctvom videospojenia, jedná sa o vojenské, politické a humanitárne otázky.

10:01 Rusko v stredu podľa plánu odoslalo úroky z dolárových dlhopisov za 117 miliónov USD. Či boli peniaze pripísané veriteľom, Moskva oznámi neskôr.

9:56 Postup ruskej armády na Ukrajine sa "do značnej miery zastavil na všetkých frontoch", uviedlo vo štvrtok ráno britské ministerstvo obrany. Informovala stanica BBC. Rezort obrany v Londýne v pravidelnej hodnotiacej správe ďalej konštatoval, že ruské sily "dosiahli v posledných dňoch minimálny pokrok na súši, na mori alebo vo vzduchu a naďalej majú ťažké straty"

9:50 Kryt pod divadlom v Mariupole vydržal stredajšie bombardovanie, povedal zdroj Reuters z radnice. Podľa ukrajinského poslanca Tarutu z neho vychádzajú preživší.

9:49 Na území Ukrajiny by malo byť vo štvrtok otvorených deväť humanitárnych koridorov na evakuáciu ľudí z miest obkľúčených ruskými inváznymi jednotkami a na prepravu humanitárnej pomoci. V zozname miest figuruje aj prístav Mariupol ležiaci na juhovýchode Ukrajiny, kde je v dôsledku ruskej blokády kritická situácia, informovala spravodajská stanica BBC.

9:38 Pri japonských ostrovoch Honšú a Hokkaido zaznamenali prítomnosť štyroch veľkých ruských vojnových lodí. Podľa štvrtkového vyhlásenia japonského ministerstva obrany sa lode plavia na východ, pričom je možné, že smerujú na Ukrajinu. Informovala agentúra Reuters.

9:27 V Európe vyrástol múr medzi slobodou a neslobodou, povedal Zelenskyj nemeckým poslancom. Letecký most ako za blokády Berlína podľa neho teraz nie je možný. Zelenskyj vyzval kancelára Scholza, aby rozbil múr neslobody, ktorá rozdeľuje Európu. Upozornil na historickú zodpovednosť a nevyhnutnosť pomoci.

9:18 V Bielorusku sa zintenzívnil pohyb tamojšej armády. NEXTA zverejnila na Twitteri video, ktoré zachytáva pohyb jednotiek v bieloruských oblastiach Bobrujsk a Dobruš. Na druhom videu je zachytený vlak s vojenskou technikou, ktorý smeroval z Minsku do Brestu.

9:06 V severoukrajinskom Černihive si ostreľovanie ruskými jednotkami iba za stredu vyžiadalo životy 53 civilistov, uviedla podľa Reuters miestna správa.

9:01 Európsky súd pre ľudské práva, orgán Rady Európy, rozhodol, že pozastaví posudzovanie všetkých sťažností voči Ruskej federácii. Uvádza sa to vo vyhlásení tlačovej služby súdu, o ktorom vo štvrtok informovala agentúra AFP. 

8:43 Internetové stránky ruských úradov čelia bezprecedentným útokom, tamojšie ministerstvo digitalizácie organizuje filtráciu spojenia so zahraničím, píše TASS.

8:34 Na stránkových pracoviskách na oddeleniach cudzineckej polície sa až do odvolania vybavujú len cudzinci z Ukrajiny a ich rodinní príslušníci. Všetky doterajšie rezervácie sú stornované. Slovenská polícia o tom informovala na svojom webe. 

8:33 Poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý spoločne s predsedami vlád Česka a Slovinska v utorok navštívil Kyjev, vyzval aj ďalších svetových lídrov, aby takisto podnikli takúto cestu na podporu Ukrajiny, ktorá už tri týždne čelí agresívnej ruskej ofenzíve. 

8:32 Spojené štáty poskytnú Ukrajine - v rámci rozsiahleho balíka vojenskej pomoci - aj 100 smrtiacich dronov. Informovala o tom agentúra AP citujúc amerického predstaviteľa "oboznámeného s týmto rozhodnutím". Zdroj z prostredia armády USA pod podmienkou anonymity uviedol, že pôjde o systémy protivzdušnej obrany Switchblade 300. 

8:15 Americká spoločnosť Netflix, poskytujúca platené streamovanie filmov a seriálov on-line, opäť zaradí do svojej ponuky ukrajinský satirický komediálny seriál Sluha národa, ktorý pomohol jeho hlavnému predstaviteľovi Volodymyrovi Zelenskému stať sa ukrajinským prezidentom. Informovala o tom v stredu agentúra AFP, citujúc z vyhlásenia Netflixu. 

8:13 Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast zhruba o 2 %, pričom cena Brentu prekročila hranicu 100 USD za barel (159 litrov). Vývoj na trhu ovplyvnila najmä informácia Medzinárodnej agentúry pre energetiku, že trh by mohol v oblasti dodávok ropy čeliť v dôsledku vojny na Ukrajine výraznému šoku. Informuje agentúra Reuters. 

7:56 Západné hviezdy sa stavajú na stranu Ukrajiny napadnutej Ruskom - Madonna odsúdila inváziu, Iggy Pop zrušil ruské turné a Pink Floyd sa sťahujú z ruských a bieloruských streamovacích platforiem. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. 

7:39 Pri dopade trosiek zostrelenej ruskej rakety na sídliskový dom v Kyjeve zahynul človek, ďalší traja sú zranení, uviedli ukrajinské záchranné zložky.

7:32 Postavenie ukrajinskej armády sa za uplynulý deň príliš nezmenilo, ruskí vojaci ďalej ostreľujú infraštruktúru a mestá, uvádza ukrajinský generálny štáb.

7:31 Komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová vyzvala na zabezpečenie evakuácií detí, ktoré porodili náhradné matky na Ukrajine; ich rodičia tam totiž nemôžu pre vojnu  odcestovať, aby si ich vyzdvihli. 

6:47 V divadle v meste Mariupol, ktoré podľa Ukrajiny v stredu zbombardovali ruské sily, sa ukrývalo viac ako tisíc ľudí. Uviedla to tamojšia mestská rada, z vyhlásenia ktorej citovala agentúra AFP pripomínajúca, že počet obetí tohto bombardovania dosiaľ stále nie je známy.

6:38 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo svojom poslednom nočnom prejave obrátil na Rusov a vyzval ich, aby sa zamysleli nad tým, či sa súčasná ruská blokáda ukrajinského Mariupolu líši od obliehania Leningradu vojakov nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny. Na svet apeloval, aby Rusko označilo ako teroristický štát, uviedla agentúra Ukrinform.

6:37 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zasiahli v Čiernom mori ruské rakety tri lode plávajúce pod panamskou vlajkou. S odvolaním sa na panamský námorný úrad o tom informovala agentúra Reuters. Jedno plavidlo sa potopilo, ale incident si nevyžiadal žiadne obete, poznamenal úrad.

6:36 Svetová zdravotnícka organizácia v stredu oznámila, že nateraz odložila ďalšie kroky v rámci posudzovania ruskej proticovidovej vakcíny Sputnik V. Dôvodom je ruská invázia na Ukrajine, pre ktorú momentálne nemôže WHO vykonať v Rusku inšpekcie potrebné pre schválenie tejto vakcíny, informuje spravodajská stanica Sky News aj agentúra Reuters. 

6:35 Moskva tvrdí, že z mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny prišlo do Ruska už približne 300 ukrajinských utečencov. Do Rostovskej oblasti ich podľa štvrtkového vyjadrenia ruského ministerstva obrany priviezlo 13 autobusov. Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúc sa na vyjadrenie ruského rezortu obrany, ktoré zverejnila ruská tlačová agentúra Interfax. 

6:34 České úrady aktuálne riešia, ako naložiť s rozsiahlym majetkom ruského štátu na území ČR. Ide väčšinou o nevyužívané budovy a pozemky. Česká televízia zistila, že kancelária ruského prezidenta Vladimira Putina vlastní v obci Jevany v okrese Praha-východ luxusný komplex. 

6:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zleneskyj sa krátko po polnoci miestneho času opäť prihovoril Ukrajincom aj svetu. Vo videoprejave potvrdil, že starostu mesta Melitopol sa podarilo oslobodiť, pričom tiež uviedol, že toto mesto sa ruským silám nepodrobilo, uvádza denník The Guardian. 

6:32 Francúzska prokuratúra začala v stredu vyšetrovať - ako možný vojnový zločin - smrť francúzsko-írskeho kameramana americkej spravodajskej stanice Fox News Pierra Zakrzewského, ktorý zahynul neďaleko Kyjeva pri pokrývaní vojny na Ukrajine. Informovala agentúra AFP. 

6:31 Na sociálnych sieťach kolovalo v stredu falošné video zachytávajúce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pri tom, ako Ukrajincom hovorí, že vo vojne zlyhali a nabáda ich, aby zložili zbrane a vzdali sa. Informovali o tom spravodajské stanice BBC a Sky News s tým, že nepravosť predmetného záznamu bolo pomerne ľahké overiť.  

6:30 Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok popoludní (miestneho času) mimoriadne zasadne, aby sa zaoberala zhoršujúcou sa humanitárnou situáciou na Ukrajine. Informoval o tom v stredu neskoro večer americký denník The New York Times odvolávajúc sa na vyjadrenie nemenovaného diplomatického zdroja. 

6:29 Starostu ukrajinského mesta Melitopol Ivana Fedorova, ktorého podľa Kyjeva pred piatimi dňami zadržali ruskí vojaci, sa podarilo oslobodiť výmenou za deväť zajatých ruských vojakov; brancov vo veku 20 a 21 rokov. Uviedla to v stredu večer hovorkyňa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Daša Zarivná, ktorú citovala agentúra AFP. 

6:28 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) v stredu oznámil, že otvoril prvé tri prípady súvisiace s porušením nového zákona, ktorý zakazuje šírenie "falošných informácií" o ozbrojenom konflikte na Ukrajine. Informujú agentúry AFP a AP. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok