Parlament pokračuje v rokovaní. Strana Smer-SD sa stretla s ukrajinským aj ruským veľvyslancom

TA3
16.3.2022 10:25

Parlament pokračuje v rokovaní. Šéf Smeru Robert Fico sa stretol s ukrajinským a potom aj s ruským veľvyslancom. Po stretnutí oznámil, že Smer považuje vojenskú agresiu za hrubé porušenie medzinárodného práva na území Ukrajiny. Bližšie informácie povedala Lenka Ježová.

Opozičný Smer-SD sa snaží  zachovať si pri vyhodnocovaní situácie na Ukrajine zdravý rozum a nepostupovať jednofarebne. Skonštatoval to líder strany Robert Fico po stredajšom stretnutí s ukrajinským veľvyslancom Jurijom Muškom a ruským veľvyslancom Igorom Bratčikovom. Za Smer-SD boli na stretnutiach okrem Fica aj podpredseda Národnej rady SR Juraj Blanár a šéf zahraničného výboru Marián Kéry. S veľvyslancami sa stretli s každým zvlášť.

"Smer-SD bude pokračovať v prúde zdravého rozumu a racionality. Neakceptujeme to, čo sa deje na Ukrajine. Je to hrubé porušenie medzinárodného práva," povedal Fico. Záujem hovoriť s veľvyslancami zdôvodnil s tým, že "Smer-SD odmieta jednofarebnú propagandu, ktorá sa valí na Slovákov", aj cenzúru, ktorú má zavádzať vláda. Priblížil, že veľvyslanci poskytli svoj obraz o situácii a povedali veci, ktoré sa občania nedozvedia zo slovenských médií. Nechcel ich však priblížiť.

Fico deklaroval, že strana podporí rozumné kroky na pomoc ľuďom utekajúcim z Ukrajiny. Naďalej odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu, hovorí o podporovaní vojny. Zdôraznil potrebu hľadať možnosti ukončenia konfliktu. Za posun považuje, že sa prestalo hovoriť o členstve Ukrajiny v Európskej únii a hovorí sa o bezpečnostných zárukách pre obe strany. V súvislosti s postavením Donbasu uviedol, že by mohlo územie ostať súčasťou suverénnej Ukrajiny a rešpektovali by sa jednotlivé menšiny.

Ruský veľvyslanec Bratčikov po rokovaniach uviedol, že hovorili o situácii na Ukrajine. Na otázku, aká bude reakcia na vyhostenie ruských diplomatov, odpovedal, že adekvátna. Ruské ministerstvo zahraničných vecí už v pondelok (14. 3.) avizovalo, že vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska "neostane bez odpovede".

Muška v súvislosti s mierovými rokovaniami a prípadnou neutralitou Ukrajiny zdôraznil, že základom je suverenita a územná celistvosť Ukrajiny. Na kritiku dodávok zbraní na Ukrajinu reagoval s tým, že strkať hlavu do piesku nikomu nepomôže. "S touto pozíciou nesúhlasím, chránime nielen Ukrajinu, ale aj ostatných," skonštatoval. Potvrdil, že so Smerom-SD hovorili aj o možnostiach, ako uľahčiť humanitárnu pomoc a prevoz materiálu na Ukrajinu.

Fico po rokovaniach apeloval na vládu, aby na slovensko-ukrajinských hraniciach zriadila veľký sklad na humanitárnu pomoc z európskych krajín, ktorá sa má ďalej odvážať na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok