Ovsiannikovovú pokutovali za video, v ktorom vysvetľuje dôvody protestu

TA3 TASR
15.3.2022 20:14

Zamestnankyňa ruskej štátnej televízie Marina Ovsiannikovová, ktorá v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom, dostala v utorok po vypočúvaní na moskovskom súde pokutu a bola prepustená.

rusko_aktivistka_2_5.jpg
TA3

TASR správu prevzala od agentúra AFP.

Agentúra Reuters predtým informovala, že Ovsiannikovová dostala pokuta 30 000 rubľov (247 eur) za pondelkové narušenie vysielania štátnej televízie Pervyj kanal. Agentúra AFP však spresňuje, že obvinenia, pre ktoré ju v pondelok na súde vypočúvali, nesúviseli s prerušením vysielania, ale s videom, ktoré zverejnila ešte pred svojím televíznym protestom. V tomto videu Ovsiannikovová vysvetľuje dôvody, pre ktoré sa rozhodla vysielanie hlavných správ narušiť.

   

Vo videu napríklad uvádza, že jej otec je Ukrajinec a jej matka Ruska a že Rusko a Ukrajinu nevníma ako nepriateľov. Okrem toho tiež povedala, že sa hanbí za to, že pre štátnu televíziu Pervyj kanal pracuje. Ovsiannikovovú v súvislosti s videom pokutovali za vyzývanie na nelegálne protesty a v tejto súvislosti jej hrozil maximálny trest desať dní odňatia slobody. Počas zasadania súdu však poprela svoju vinu. "Stále som presvedčená, že Rusko pácha zločin," vyhlásila Ovsiannikovová na súde. Táto matka dvoch detí ďalej uviedla, že ju vypočúvali až 14 hodín.

Jeden z právnikov Ovsiannikovovej pre agentúru AFP predtým uviedol, že jeho klietke hrozí aj obvinenie v súvislosti s novým ruským zákonom, ktorý je namierený proti "falošným správam" týkajúcim sa ruskej vojenskej invázie na Ukrajine. Za porušenie tohto zákona by jej mohli udeliť trest až 15 rokov väzenia, píše AFP.  Ovsiannikovová v pondelok narušila vysielanie večerných správ najsledovanejšej ruskej televízie Pervyj kanal, keď sa pred kamery v štúdiu postavila s transparentom s nápisom: "Nie vojne, zastavte vojnu, neverte propagande, tu vám klamú. Rusi sú proti vojne". Kremeľ označil tento počin za "chuligánstvo".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok