Premiéri Česka, Poľska a Slovinska sú už v Kyjeve, uviedol šéf poľskej vlády

TA3 ČTK
15.3.2022 18:49

Vlak, ktorým cestujú premiéri Česka, Poľska a Slovinska, prišiel do Kyjeva. Na Twitteri a na Facebooku to napísal šéf poľskej vlády Mateusz Morawiecki. Títo zástupcovia stredoeurópskych krajín sa do Kyjeva vydali preto, aby vyjadrili podporu Ukrajine čeliacej ruskej invázii.

"Tu, vo vojnou rozodranom Kyjeve, sa píšu dejiny. Tu sloboda zvádza súboj so svetom tyranie. Tu sa hrá o budúcnosť nás všetkých. Európska únia podporuje Ukrajinu, ktorá sa môže spoľahnúť na pomoc svojich priateľov - toto posolstvo sme so sebou dnes priviezli do Kyjeva," napísal Morawiecki na twitteri.

Na cestu do Kyjeva sa vydal Morawiecki, český premiér Petr Fiala a ich slovinský kolega Janez Janša. Sprevádza ich aj poľský vicepremiér a de facto najvplyvnejší politik v Poľsku Jaroslaw Kaczyński.

Premiéri sa v Kyjeve stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a premiérom Denysom Šmyhalom. Ide o prvú návštevu takto vysoko postavených zahraničných činiteľov na Ukrajine od začiatku ruskej invázie 24. februára.

Morawiecki na facebooku napísal, že terajšia vojna "je výsledkom činov krutého tyrana, ktorý útočí na bezbranných civilistov, bombarduje mestá a nemocnice.... Musíme čo najrýchlejšie zastaviť tragédiu, ktorá sa odohráva na východe". "Preto sme s premiérmi Fialou a Janšou v Kyjeve," doplnil.

Fiala už skôr počas dneška uviedol, že cesta do Kyjeva je zorganizovaná po konzultáciách s prezidentom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Podľa neho je o nej informované medzinárodné spoločenstvo vrátane OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok