Štatistiky sú neúprosné: Takto najdlhšie môže podľa vedcov trvať zamilovanosť

TA3/zm
16.3.2022 08:00

Byť zamilovaná je krásny pocit, ale netrvá večne. Vieme to zo skúseností, ale už to potvrdili aj vedci, ktorí sa snažili vyrátať, ako najdlhšie sa nám podarí udržať si motýliky v bruchu.

Štatistiky sú neúprosné: Takto najdlhšie môže podľa vedcov trvať zamilovanosť
Pexels/Dziana Hasanbekava

Hoci o láske hovoríme ako o srdcových záležitostiach, faktom je, že ju podmieňujú najmä chemické procesy v mozgu. Aj preto sú vzťahy zaujímavou oblasťou, ktorú sa snažia preskúmať mnohí vedci.

Ranné fázy vzťahu

Všetky sprievodné pocity, ktoré pociťujeme, keď sme zamilované, sú vlastne chemickými reakciami v tele. A tak je podľa vedcov možné vypočítať aj to, ako dlho nám pobláznenie vydrží. Harvardský výskum najskôr pomenoval ranné fázy partnerského vzťahu, medzi ktoré patrí túžba, príťažlivosť a oddanosť. Vedci hovoria, že aj keď sa tieto etapy prekrývajú, pre každú je typický iný hormón.

Pre túžbu je typický testosterón a estrogén. Príťažlivosť zas poháňajú dopamín a serotonín. No a napokon pre oddanosť je z hľadiska hormónov typický oxytocín. Je teda zrejmé, že hladiny sa dajú reálne skúmať, a tak mohli vedci prísť s vyjadrením, že zamilovanosť netrvá dlhšie ako polroka.

Polroka v oblakoch

Nasadené ružové okuliare, hlava v oblakoch a motýle v bruchu. To všetko hovoríme o stave, keď  sme zamilovaní. Podľa odborníkov za to vďačíme spomínaným hormónom, ale nie je fyzicky možné, aby sme si ich udržali dlhšie ako šesť mesiacov. Nemusíte sa však ľakať. Vášeň je vo vzťahu prítomná aj po polroku a priemerne si ju páry udržia až 4 roky, len na základe iných procesov v tele. Podľa doktorky Katherine Wu v tomto období rastie záväzok, a tak partneri k sebe pristupujú inak ako na začiatku, no ak sa rozhodli po počiatočnom pobláznení vo vzťahu pokračovať, na intimite to nič nemusí meniť.

Oddaná láska

Hoci sa často spomína kritických 7 rokov vzťahu, z hormonálneho hľadiska si dvojice prechádzajú veľkým zlomom okolo spomínaného 4. výročia. Vtedy sa hladiny hormónov, ktoré v nás partner vyvoláva, celkovo v tele ustália a nastupuje etapa oddanej lásky. Prichádza pozvoľna a dvojice si ju ani nemusia všimnúť. No ak sa do tejto fázy spoločne nepreklopíte, tak si to všimnete určite...       

Témy: Vzťahy láska
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok