Podľa Lavrova Rusko získalo od USA záruky ohľadom jadrovej dohody s Iránom

TA3 TASR
15.3.2022 13:41

Ruská vláda údajne dostala od Spojených štátov "písomné záruky" ohľadom obchodovania s Iránom, ktoré sú zároveň zahrnuté v texte o obnovení jadrovej dohody s Islamskou republikou.

Lavrov 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

"Dostali sme písomné záruky. Sú zahrnuté v texte samotnej dohody o obnovení Spoločného komplexného akčného plánu o iránskom jadrovom programe," povedal Lavrov novinárom v Moskve počas tlačovej konferencie so svojím iránskym rezortným kolegom Hosejnom Amírom Abdollahjánom.

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell minulý týždeň v piatok vyhlásil, že rokovanie s Iránom o oživení jadrovej dohody z roku 2015 musia byť pre vojnu na Ukrajine dočasne pozastavené.

"V rokovaniach vo Viedni je potrebná prestávka v dôsledku vonkajších faktorov," napísal Borrell na sociálnej sieti Twitter. Ako dodal, "konečný text je v podstate pripravený" na rokovacom stole.

Súčasné kolo rokovaní sa začalo koncom novembra medzi Britániou, Čínou, Francúzskom, Iránom, Nemeckom a Ruskom, kým Spojené štáty sa na ňom zúčastňovali nepriamo. Rusko predtým uviedlo, že žiada záruky, podľa ktorých západné sankcie uvalené na jeho ekonomiku po vojenskej invázii na Ukrajinu nebudú mať vplyv na obchodovanie Ruska s Iránom.

Rovnako ako v prípade pôvodnej dohody z roku 2015 sa očakávalo, že Moskva zohrá úlohu v implementácii akéhokoľvek nového dohovoru napríklad prijímaním dodávok obohateného uránu od Iránu, spresňuje AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok