NAKA zadržala niekoľko ľudí zo SIS aj z ministerstva obrany. Má ísť o špionáž pre Rusko

TA3 TASR
14.3.2022 17:04

Slovensko rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v SR. Dôvodom je ich pôsobenie v rozpore s dohovorom o diplomatických stykoch. Z dôvodu vyzvedačstva pre Rusko mali byť zadržaní ďalší traja ľudia.

Na Slovensku už od piatka prebieha špeciálna akcia, v rámci ktorej zadržali bezpečnostné zložky minimálne tri osoby pre podozrenie z vyzvedačstva pre Rusko. Informuje o tom Denník N, polícia túto informáciu zatiaľ nepotvrdila. 

Národná kriminálna agentúra mala zadržať plukovníka Ministerstva obrany SR, príslušníka Slovenskej informačnej služby a človeka z webu Hlavné správy, ktorého činnosť už zakázal štát. Ako píše denník, minimálne jeden zo zadržaných sa už k trestnému činu priznal. Akciu zameranú proti špionáži spustili po tom, ako sa objavili podozrivé informácie, ktoré zachytilo vojenské spravodajstvo.

O vyhostení ruských diplomatov informoval hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga s tým, že Slovensko musia opustiť do 72 hodín. Slovensko k tomuto kroku pristúpilo na základe vyhodnotenia SIS. Ministerstvo zahraničných vecí SR zároveň dôrazne vyzvalo ruské veľvyslanectvo, aby jeho zástupcovia vykonávali svoju činnosť v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, k čomu sa obe krajiny v minulosti zaviazali, a aby upustili od ďalších aktivít v rozpore s predmetným dohovorom, ďalšími ustanoveniami medzinárodného práva a diplomatickými zvyklosťami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok