Černobyľ je opäť bez elektriny, Rusi znova poškodili elektrické vedenie

TA3 ČTK
14.3.2022 12:56

Ruské jednotky znovu poškodili elektrické vedenie zásobujúce odstavenú jadrovú elektráreň v Černobyle. Len v nedeľu ho pritom opravili pracovníci ukrajinského energetického podniku Ukrenergo. Poškodené vedenie sa aj teraz pokúsi dať do poriadku opravárenská čata Ukrenergo, ktorá „ide na okupované územie v okolí černobyľskej elektrárne hľadať a opraviť nové poškodenie,“ oznámila v pondelok agentúra Unian.

ôÚtok na Černobyľ
TASR/AP

Objekt atómovej elektrárne v Černobyle, ktorá vola v roku 1986 dejiskom bezprecedentnej jadrovej katastrofy, v súčasnosti ovládajú ruské jednotky. Elektrický prúd je potrebný pre ochladzovanie jadrového paliva, ktoré sa v černobyľskom areáli stále nachádza. Ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko v nedeľu uviedol, že sa Ukrajine podarilo obnoviť dodávky elektrickej energie do odstavenej Černobyľskej jadrovej elektrárne, chladiace systémy tak mohli opäť začať pracovať v normálnom režime, bez využitia záložného zdroja.

Kyjev minulú stredu oznámil, že černobyľská elektráreň je bez pravidelnej dodávky elektrického prúdu, ktorý tak zabezpečovali len dva záložné generátory. Moskva vo štvrtok vyhlásila, že susedné Bielorusko dodávky elektriny do Černobyľa obnovilo, čo ale Kyjev spochybnil. V piatok Ukrajina povedala Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE), že technici začali poškodené elektrické vedenie opravovať.

Pracujú už tri týždne bez vystriedania

Agentúra v nedeľu uviedla, že zamestnanci elektrárne podľa ukrajinských úradov pre veľkú únavu z prakticky nepretržitého pracovného nasadenia prestali robiť opravy a údržbu súvisiace s bezpečnosťou elektrárne.

V odstavenej elektrárni pracuje podľa medzinárodnej agentúry 211 technikov a strážnikov bez vystriedania už dlhšie ako tri týždne, do práce nastúpili ešte pred ruskou inváziou 24. februára. Práca dispečerov pritom vyžaduje maximálne sústredenie, a preto pracovníci obvykle pracujú na zmeny a pravidelne sa striedajú. Teraz veľká fyzická a psychická únava komplikuje opravy.

Elektrický prúd je potrebný na ochladzovanie jadrového paliva, ktoré sa v černobyľskom areáli stále nachádza. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu už skôr uviedla, že prerušenie dodávok elektriny do tejto elektrárne nepredstavuje kritický bezpečnostný problém. V piatok agentúra informovala, že stále nedostáva dáta z monitorovacích systémov v elektrárni v Černobyle.

Okolo jadrových zariadení chcú demilitarizovanú zónu

Haluščenko v nedeľu podľa ukrajinských médií znovu vyzval zahraničných partnerov, Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu, Európsku komisiu, OSN a Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby jeho krajine pomohli chrániť ukrajinské jadrové zariadenia. „Teraz je nutné donútiť nepriateľa opustiť jadrovú elektráreň a vytvoriť 30-kilometrovú demilitarizovanú zónu okolo ukrajinských jadrových zariadení,“ uviedol minister.

Ruské invazívne jednotky obsadili pred zhruba desiatimi dňami aj Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá je považovaná za najväčšiu v Európe. Prevádzku v nej zaisťujú ukrajinskí zamestnanci. Počas nočného útoku v areáli tejto elektrárne horelo, podľa odborníkov ale reaktory neboli poškodené. Ostreľovanie elektrárne vyvolalo silné a odmietavé reakcie v zahraničí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok