Heger bol na prvej oficiálnej návšteve vo Vatikáne, s pápežom Františkom hovoril aj o Ukrajine

TA3 TASR
14.3.2022 12:11

Slovenského premiéra Eduarda Hegera prijal v pondelok na osobnej audiencii vo Vatikáne pápež František. Išlo o Hegerovu prvú oficiálnu návštevu vo Vatikáne. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Heger pápežovi poďakoval za návštevu Slovenska v septembri minulého roka. "Prítomnosť Svätého Otca bola pre našu krajinu historickým momentom. Veľmi si vážim, že jeho svätosť na Slovensko pricestovala v ťažkých časoch pandémie," uviedol premiér.

Obaja diskutovali aj o ruskej invázii na Ukrajinu. "Zhodli sme sa, že ľudstvo sa musí uberať cestou mieru, vzájomnej solidarity, úcty a nezištnej pomoci," povedal Heger, ktorý ocenil pápežove snahy o nastolenie mieru na Ukrajine. Poďakoval mu aj za aktívny prístup cirkvi, ktorá na slovensko-ukrajinskej hranici pomáha ľuďom utekajúcim pred vojnou.

V rámci návštevy Vatikánu sa Heger stretol aj so štátnym sekretárom kardinálom Pietrom Parolinom. Podľa Hegerových slov sa zhodli na potrebe čo najskoršieho ukončenia násilia na Ukrajine.

"Odsúdili sme vojenský útok a násilný zásah do integrity Ukrajiny a vyjadrili sme podporu ukrajinskému ľudu v týchto ťažkých časoch," zdôraznil Heger.

Parolina informoval o krokoch Slovenska na pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. "Skúsenosti z utečeneckej krízy spôsobenej vojnou na Ukrajine len potvrdili, že význam solidarity a európskej spolupatričnosti pri migračných tlakoch je nenahraditeľný," dodal Heger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok