Rusko je pripravené splatiť zahraničné dlhy v rubľoch

TA3 TASR
14.3.2022 11:02

Ruské ministerstvo financií v pondelok schválilo dočasný plán na obsluhu zahraničnému dlhu. Upozornilo pritom, že vzhľadom na prísne medzinárodné sankcie sa platby môžu uskutočniť len v rubľoch.

Rusko rubeľ prepad kurz (SITA)
SITA

Ministerstvo informovalo, že ruské banky môžu splácať svoje dlhy v cudzej mene v rubľoch. Hodnota ruskej meny sa pritom strmo prepadla, odkedy Západ uvalil tvrdé sankcie na ruské finančné inštitúcie a zmrazil devízové rezervy centrálnej banky v reakcii na inváziu ruskej armády na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Platby dlhov sa uskutočnia podľa výmenného kurzu ruskej centrálnej banky, spresnilo ministerstvo. Toto oznámenie zverejnilo ministerstvo po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin začiatkom tohto mesiaca povedal, že "nepriateľské štáty" by mohli vidieť, že sa ruské finančné záväzky budú vyrovnávať iba s použitím nestálej meny.

Minister financií Anton Siluanov v tejto súvislosti uviedol, že dočasné opatrenie je nevyhnutné, keďže Rusko pre sankcie nemôže použiť finančné rezervy v hodnote približne 300 miliárd USD, čo je menej ako polovica devízových rezerv krajiny vo výške približne 640 miliárd USD. Siluanov podľa DPA, ktorá sa odvoláva na agentúru TASS, v pondelok vyhlásil tiež, že zmrazenie účtov ruskej centrálnej banky v zahraničí by sa mohlo interpretovať ako pokus zahraničných mocností spustiť "umelý default", teda štátny bankrot Ruska. Dodal však, že "vyhlásenia, že Rusko nemôže splatiť svoje dlhové záväzky, sú nepravdivé", keďže krajina má prostriedky na ich úhradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok