Pracovníci Černobyľskej elektrárne sú vyčerpaní. Zastavili opravy a údržbu

TA3 TASR
14.3.2022 07:59

Pracovníci Černobyľskej jadrovej elektrárne sú natoľko vyčerpaní, že prestali vykonávať opravy a údržbu zariadenia súvisiaceho s bezpečnosťou, oznámila v nedeľu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). O jej vyjadrení informovali televízie CNN a BBC.

ôÚtok na Černobyľ
TASR/AP

Celkovo 211 technikov a pracovníkov bezpečnostnej služby je v službe takmer tri týždne, pretože od vstupu ruských síl do elektrárne počas prvého dňa invázie na Ukrajinu (24. februára) sa v závode nevystriedali pracovné zmeny, uviedla MAAE s odvolaním sa na ukrajinský regulačný úrad.

Ten dozornú agentúru OSN tiež informoval, že zamestnanci elektrárne už nevykonávajú opravy a údržbu, čoho "dôvodom je sčasti ich fyzická a psychická únava po takmer trojtýždňovej nepretržitej práci". "Regulačný úrad nekomunikuje priamo so zamestnancami, ale dostáva informácie od manažmentu jadrovej elektrárne mimo závodu," dodala MAAE.

Problémy s komunikáciou

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi uviedol, že čoraz horšia situácia pracovníkov elektrárne i pretrvávajúce problémy s komunikáciou zvyšujú naliehavosť iniciatívy MAAE zameranej na zaistenie bezpečnosti ukrajinských jadrových elektrární. 

Grossi podľa vyhlásenia predložil návrh opatrení, ktoré by umožnili agentúre poskytovať technickú a inú podporu pre bezpečnú prevádzku všetkých nukleárnych zariadení na Ukrajine. O iniciatíve už hovoril s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom a šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

"Nemôžeme si dovoliť stratiť viac času," uviedol Grossi s tým, že MAAE je pripravená konať okamžite, navrhovaný rámec podpory si však vyžaduje súhlas strán konfliktu. Ukrajinskí predstavitelia v nedeľu oznámili obnovenie dodávky elektriny do vyradenej černobyľskej elektrárne, ktorá bola prerušená v stredu, hoci MAAE vtedy uviedla, že to "nemá žiadny kľúčový vplyv na bezpečnosť".

Jadrová katastrofa

Černobyľská atómová elektráreň bola miestom najzávažnejšej jadrovej katastrofy v dejinách. Výbuch v nej v roku 1986 spôsobil rozptýlenie rádioaktívneho mraku nad Európou. Ruské sily 4. marca ostreľovali a obsadili tiež Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny, ktorá je najväčšou prevádzkou svojho druhu v Európe. Útok spôsobil požiar, čo vyvolalo obavy z ďalšej jadrovej katastrofy.

MAAE upozornila, že nie je schopná obnoviť komunikáciu so systémami nainštalovanými na monitorovanie jadrového materiálu a aktivít v elektrárňach Černobyľ a Záporožie. K prerušeniu prenosu dát došlo po tom, ako oba objekty obsadili ruskí vojaci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok