Odstrihnutie od ruských energií je možné, hovorí Kremský. Kamenický si myslí, že Európa nevie závislosť znížiť v dohľadnej dobe

TA3
7.3.2022 21:30

Keď sa naplno prejavia dôsledky Putinovej vojny bude Slovensko prvé na rane. S Ukrajinou priamo susedíme, prichádza k nám mnoho utečencov a sme závislí od ruského plynu, ropy a jadrového paliva. Dokázali by sme sa od ruskej energie úplne odstrihnúť? Čo urobíme, ak tok plynu a ropy zastavia Rusi, alebo Ukrajinci?

tema_dna_5.jpg
TA3

Odstrihnutie od ruských energií je možné. Peter Kremský z hnutia OĽANO a predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti si myslí, že Slovensko je z 96 percent závislé na ruských dodávkach plynu a ropy a taktiež je závislé aj na jadrovom palive. 

"Krátkodobo máme zásoby, ktoré by nám pomohli tento rok, ale otázkou je, čo by bolo v budúcom roku," uviedol. Podľa neho by pri takomto kroku mala celá Európska únia postupovať spoločne. "Z dlhodobého hľadiska by mala EÚ pracovať na tom, aby znížila svoju závislosť na surovinách z Ruska. Má to viac rovín," povedal Kremský. 

Ladislav Kamenický zo strany Smer-SD, bývalý minister financií SR, je presvedčený, že Európa sa v dohľadnom čase nevie odstrihnúť od ruského plynu. "Ja sa nečudujem nemeckému kancelárovi. Nemecko si uvedomuje, že ak by sa dodávky zastavili, tak má obrovský problém. Ak Heger a Čaputová navrhujú, aby sa do sankcií dostalo zastavenie plynu a dovozu ropy, tak je to absolútne protichodné tomu, čo Slovensko potrebuje," dodal. 


Kremský hovoril, že Slovensko je závislé viac na ruských energiách ako Nemecko. "Stále sme na tých 100 alebo 98 percentách a vlády Smeru s tým veľa neurobili. Teraz vidíme, aký je výsledok a strachujeme sa, aby nám to nevypli," podotkol. Podľa neho Slovensko využíva veľmi málo alternatívne zdroje energií. Poslanec z hnutia OĽANO si myslí, že v prípade výrazného využívania energií z iných zdrojov by sme v priebehu piatich rokov vedeli výrazne znížiť závislosť od Ruska.

"My sa tu nebavíme o tom, že Rusi nám idú vypnúť plyn a ropu. Bavíme sa o tom, že si tu strieľame do vlastného kolena. Rusi majú záujem stále dodávať," povedal Kamenický. "45 percent plynu berie Európska únia z Ruska," tvrdil. Ako náhrada sa spomína aj skvapalnený plyn, Kamenický hovoril o problematickej logistike pri dovoze. 

Kremský si nemyslí, že skvapalnený plyn je dlhodobým východiskom. Myslí si, že časť zemného plynu sa dá nahradiť z iných krajín. Vidí skôr dlhodobejšie riešenie, situácia sa podľa neho nedá vyriešiť v krátkej dobe.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok