Mysleli si, že idú na vojenské cvičenia do Bieloruska. Traja ruskí zajatci prehovorili

TA3 ČTK
2.3.2022 22:59

Traja ruskí zajatci, policajti, ktorí sa zúčastnili na ruskej invázii, vystúpili v Kyjeve na tlačovej konferencii. Podľa ich slov si pôvodne mysleli, že idú na vojenské cvičenia do Bieloruska. Do poslednej chvíle vraj nechceli uveriť tomu, že vstúpia na ukrajinské územie.

ONLINE: Do bojov v Kyjeve sa zapojil Kličko aj Porošenko. Putin vyzval ukrajinských vojakov, aby zvrhli vládu
TASR/AP

Prenos z tlačovej konferencie priniesla ukrajinská agentúra Unian. "Chcel by som sa vám najprv ospravedlniť. Ako sami viete, okolnosti nie sú úplne normálne," povedal na úvod konferencie jeden zo zajatcov podplukovník Dmitrij Astachov. "Až do konca sme neverili tomu, že skutočne vstúpime na ukrajinské územie. Povedali nám, že sa v Bielorusku budeme zúčastňovať spoločných cvičení," dodal.

Podobne sa vyjadril aj druhý zajatec, ktorý sa tiež domnieval, že idú do Bieloruska na cvičenie. Príkaz k presunu na Ukrajinu podľa neho vydal priamo prezident Vladimir Putin. "Vo februári nás zhromaždili na cvičení v Bielorusku a 24. februára prišiel rozkaz, že sa máme presúvať na územie Ukrajiny" uviedol inšpektor informačnej a dokumentačnej jednotky Jevgenij Spiridonov.

Zajatec vysvetlil, že on a jeho kolegovia mali spolu s ruskými ozbrojenými silami postupovať na Kyjev a poskytnúť im podporu pri ovládnutí a po jeho dobytí "rôznym spôsobom potlačiť protiprávne konanie zo strany ukrajinského civilného obyvateľstva".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok