Čo si myslia o konflikte na Ukrajine Slováci? Vyše 62 % ľudí pripisuje zodpovednosť Rusku

TA3 TASR
26.2.2022 19:23

Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje Rusku viac ako 62 percent Slovákov. Dvadsaťpäť percent ľudí zastáva názor, že za konflikt sú zodpovedné USA. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre Hospodárske noviny. Realizoval sa na vzorke 1000 respondentov v piatok.

Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje 8,9 percenta Slovákov medzinárodnej organizácii NATO. Vinníkmi sú aj Ukrajina (7,8 percenta) a Európska únia (päť percent). Respondenti mohli súčasne označiť aj viac odpovedí, vyše 16 percent z nich sa nevedelo alebo nechcelo vyjadriť.

Zodpovednosť za vojnu Rusku pripisuje 79 percent respondentov z Bratislavského kraja. Vysokú mieru zodpovednosti prisudzujú Kremľu aj ľudia z Trnavského (71 percent) a Trenčianskeho kraja (66 percent). Rusko ako vinníka vidia viac v Košickom kraji (66 percent), v Nitrianskom kraji to tak vidí 59 percent ľudí.

Viac ako štvrtina ľudí je presvedčená, že dôsledkom vojny na Ukrajine nebude v blízkej budúcnosti vojna na Slovensku. Takmer polovica respondentov si myslí, že vojna "asi nebude." Trinásť percent ľudí uviedlo, že vojna "asi bude" a len tri percentá ju očakávajú s určitosťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok