Putin si berie časť sovietskeho impéria späť, ďalším cieľom budú bývalé satelity, píše Die Welt

TA3
24.2.2022 11:59

Ruský prezident Vladimir Putin sa len s Ukrajinou neuspokojí, túži po obnove Sovietskeho zväzu vrátane rozhodujúceho vplyvu v bývalých satelitných štátoch, ktoré sú dnes v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii. Uviedol to nemecký denník Die Welt. Magazín Der Spiegel poukázal na iróniu, keď sa Bezpečnostná rada OSN zišla na mimoriadnom rokovaní o zachovaní mieru, kým ruská armáda napadla Ukrajinu.

Vladimir Putin 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Tvrdé ponaučenie

Denník Die Welt uviedol, že všetci, ktorí pochybovali o Putinových vojenských plánoch proti Ukrajine, dostali tvrdé ponaučenie. "Vladimir Putin si berie časť sovietskeho impéria späť, čím útočí na európsky mierový poriadok," píše Die Welt s tým, že šéf Kremľa sa so svojím zámerom nijako netajil.

"Ruský prezident chce nielen vymazať z mapy Ukrajinu ako nezávislý štát, ale on vyhlásil vojnu celému európskemu mierovému usporiadaniu," uvádzajú noviny. Podľa Die Welt Putin svojím bludným prianím návratu do zlatej éry sovietskeho impéria zašiel oveľa ďalej ako sovietski vodcovia Leonid Brežnev alebo Nikita Chruščov, ktorí sa držali hraníc povojnového usporiadania Európy.

"Putin nepoľaví, kým štáty bývalého Sovietskeho zväzu úplne nezdegenerujú," uviedol Die Welt o ďalšom kroku, ktorý bude nasledovať po útoku na Ukrajinu. "Tretí krok potom zacieli na členov bývalej Varšavskej zmluvy," napísal denník.

Bezmocnosť sveta

"Symbolika mohla byť len ťažko krikľavejšia," napísal na svojom webe magazín Der Spiegel. Naráža na to, že zatiaľ čo generálny tajomník OSN António Guterres na stredajšom zasadnutí Bezpečnostnej rady hovoril o nevyhnutnosti vyhnúť sa vojne, Rusko spustilo útok na Ukrajinu.

"Málokedy bola bezmocnosť sveta taká očividná, v živom podaní a nezostrihaná. Najväčšou iróniou na tom je, že rokovanie Bezpečnostnej rady striedavo viedlo Rusko," napísal Der Spiegel. Magazín poznamenal, že ruský veľvyslanec pri OSN nezabudol vinu za vojenský útok na Ukrajinu pripísať Kyjevu.

Putin vo svojom svete

Ruský prezident podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung žije vo vlastnej realite. "Dokonca už ani ľudia z jeho najbližšieho okolia neveria rozprávkam, ktoré si sami rozprávajú," napísal denník.

Denník Süddeutsche Zeitung vývoj na ukrajinsko-ruskej krízy označil za koniec ilúzií. "Ľudia v Nemecku si dlho mysleli, že Rusko môže byť dobrým susedom. Táto politika sa teraz rozplýva. Pokiaľ ide o Vladimira Putina, hodina pravdy nastala," napísal denník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok