Svet sa stal iným. Takto vyzeral 24. február 2022 minútu po minúte

TA3 TASR ČTK BBC CNN
24.2.2022 06:38

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok 24. februára 2022 oznámil, že rozhodol o uskutočnení tzv. "špeciálnej vojenskej operácie" vo východnej časti Ukrajiny. Pozrite si, ako ta3 minútu po minúte mapovala udalosti v deň, kedy Ruská federácia vojensky zaútočila na Ukrajinu.

00:00 "Máme správy, že dôjde zrejme k útoku na Kyjev a ruské vojská sa budú snažiť zatknúť vedenie našej krajiny, poslancov, ministrov,“ uviedol Jevhen Perebyjnis, ukrajinský veľvyslanec v Česku, píše český Deník N.

23:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil vo štvrtok na území Ukrajiny všeobecnú mobilizáciu. Informovala agentúra AFP. 

22:45 Tisíce Ukrajincov utiekli od rána do susedných krajín, a to prevažne do Moldavska a Rumunska. Uviedol to vo štvrtok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Zároveň odhadol, že v prvý deň ruskej invázie na Ukrajine opustilo svoje domovy celkovo až približne 100-tisíc Ukrajincov, píše agentúra Reuters. 

22:29 Iránsky prezident Ebrahím Raísí vo štvrtok vyhlásil, že rozšírenie NATO je "vážnou hrozbou" pre "stabilitu a bezpečnosť nezávislých krajín v rôznych regiónoch". Uviedol to v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý sa uskutočnil krátko po tom, ako ruské jednotky začali špeciálnu operáciu na Ukrajine. 

22:27 Kanadský premiér Justin Trudeau vo štvrtok v reakcii na inváziu ruskej armády na Ukrajinu oznámil zavedenie nových sankcií voči 58 ruským jednotlivcom a inštitúciám. Informovala o tom agentúra AFP. 

22:14 Spojené štáty vyhostili druhého najvyššie postaveného diplomata pôsobiaceho na ruskom veľvyslanectve vo Washingtone. Ide o reakciu na krok Moskvy, ktorá minulý týždeň nariadila odchod zástupcovi šéfa americkej misie v Rusku Bartovi Gormanovi. 

21:39 Prezidenti a predsedovia vlád EÚ sa zhodli, že na Rusko uvalia sankcie, ktoré budú mať "masívne následky" pre jeho sektory energetiky, financií aj dopravy. TASR o tom informovala na základe správy AFP. 

21:38 Do stredoeurópskych krajín susediacich s Ukrajinou začali vo štvrtok prichádzať prvé stovky Ukrajincov utekajúcich zo svojej vlasti v dôsledku ruskej invázie. Informuje o tom agentúra Reuters s tým, že stredoeurópsky región sa pripravuje na prílev ďalších, zriaďuje prijímacie centrá a k hraniciam vysiela vojakov, ktorí tam majú utečencom poskytovať pomoc. 

21:26 Spojené štáty vyšlú do Nemecka 7-tisíc ďalších vojakov s cieľom posilniť spojencov v NATO. Tieto sily sú súčasťou väčšieho kontingentu, ktorý bol koncom januára na príkaz prezidenta USA Joea Bidena uvedený do stavu zvýšenej pohotovosti. 

21:09 Vysoký predstaviteľ západných spravodajských služieb tvrdí, že Rusko "zlikvidovalo" ukrajinskú protivzdušnú obranu a teraz kontroluje nebo nad celou krajinou. 

20:46 V dôsledku dnešného ruského útoku prišlo o život 57 Ukrajincov a 169 utrpelo zranenie, uviedol podľa agentúry Interfax-Ukrajina ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ljaško.

19:51 Na protivojnových protestoch v Rusku bolo vo štvrtok zadržaných viac ako 900 ľudí. Protestné zhromaždenia boli zvolané v reakcii na "špeciálnu vojenskú operáciu", ktorú na Ukrajine vo štvrtok ráno rozpútal ruský prezident Vladimir Putin. 

19:36 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok na Twitteri oznámil, že skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta sa zhodla na "ničivých balíkoch sankcií" voči Rusku. Informáciu priniesla agentúra AFP.

19:21 Čakacie lehoty na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sú aktuálne osem hodín a na hraničnom priechode Ubľa šesť hodín. Nevylučuje, že sa doba čakania na týchto hraničných priechodoch s Ukrajinou predĺži.

18:57 Ruskí vojaci obsadili odstavenú jadrovú elektráreň, uviedol podľa agentúry Interfax-Ukrajina poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Černobyľ, kde sa na jar 1986 odohrala bezprecedentná jadrová katastrofa, leží pri hraniciach s Bieloruskom, asi 100 kilometrov od Kyjeva.

18:48 Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude v piatok prostredníctvom on-line rokovania zastupovať Slovensko na mimoriadnom samite lídrov Severoatlantickej aliancie. 

18:38 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal medzinárodne spoločenstvo, aby odstrihlo Rusko od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT. Informovala o tom agentúra AFP. 

18:28 O 19:30 SEČ sa čaká vystúpenie amerického prezidenta Joea Bidena; mal by oznámiť nové sankcie proti Rusku.

18:21 Veľké ruské banky budú čeliť úplnému zmrazeniu aktív v Spojenom kráľovstve. Pred britskými poslancami to oznámil premiér Boris Johnson. Informovali televízie BBC a Sky News. Ide o reakciu na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine.

18:06 Počas protivojnových protestov jednotlivcov i zhromaždení proti invázii, ktorú Rusko vo štvrtok začalo na Ukrajine, zadržala polícia v 39 ruských mestách zatiaľ takmer 400 ľudí. Vyplýva to z údajov ľudskoprávneho projektu OVD-Info, ktoré citoval spravodajský web Meduza.io.

18:03 Ruskí miliardári prišli kvôli vojenskej operácii na Ukrajine počas jediného dňa o takmer 40 miliárd dolárov. Napísal to server ruskojazyčnej verzie časopisu Forbes v súvislosti s agresiou voči Ukrajine.

17:59 Lídri EÚ vyzvú na štvrtkovom summite na prijatie sankcií voči Bielorusku za jeho podporu ruskej invázie na Ukrajinu. Uvádza sa to v návrhu ich spoločného vyhlásenia, do ktorého nahliadol denník The Guardian. 

17:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa agentúry Interfax-Ukrajina tvrdí, že sa podarilo zastaviť ruské útoky a že nastala pauza v bojoch. Zároveň nariadil zničiť ruský výsadok na kyjevskom predmestí Hostomeľ, kde sa nachádza dôležité letisko. Zelenskyj podľa agentúry AFP pripustil, že Rusi dobyli toto letisko asi 40 kilometrov od hlavného mesta.

17:33 Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Klyčko vo štvrtok vyhlásil, že v čase od 22.00 h do 07.00 h miestneho času (21.00 – 06.00 h SEČ) bude v platnosti zákaz vychádzania a nebude premávať ani mestská verejná doprava. Informovala agentúra AFP. 

17:30 Ruská invázia na Ukrajinu je vážnym ohrozením medzinárodného poriadku. Vo štvrtok to po skončení virtuálneho rokovania uviedli vo vyhlásení lídri skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7). Informovala o tom agentúra AFP. 

17:18 Rusko obkľúčilo Ukrajinu z troch strán a odpaľuje rakety z pevniny a mora. 

Pozrite si zasiahnuté oblasti Ukrajiny:

Zdroj grafiky: CNN

17:11 Biely dom vo štvrtok avizoval tlačový brífing amerického prezidenta Joea Bidena o situácii na Ukrajine, ktorá čelí bezprecedentnému útoku zo strany Ruskej federácie. Biden pred novinármi plánuje vystúpiť vo štvrtok o 18.30 h SEČ, informuje agentúra Reuters.

17:04 Ukrajina vyzvala lídrov a členské štáty EÚ, aby jej urýchlene poskytli systémy protivzdušnej obrany a protiraketové systémy a aby použili "všetky prostriedky" na rušenie ruských družicových signálov. Kyjev zároveň žiada, aby Únia zaviedla "najtvrdšie možné reštriktívne opatrenia voči Bielorusku, ktoré priamo podporilo" inváziu na Ukrajinu. 

17:02 Ruská armáda ovládla letisko neďaleko ukrajinskej metropole Kyjev, oznámil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP. 

16:54 Poľsko pripravuje zdravotnícky vlak na prepravu Ukrajincov zranených počas ruskej invázie na Ukrajinu. Pre agentúru Reuters to v štvrtok potvrdilo ministerstvo zdravotníctva vo Varšave s tým, že poľské nemocnice sú pripravené prijať tisíce pacientov z Ukrajiny.

16:35 Ruská polícia zadržala v Moskve viac ako 60 ľudí, ktorí protestovali alebo sa chystali protestovať proti vojne s Ukrajinou, uviedol server BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Podľa špecializovaného serveru OVD-Info, ktorý monitoruje činnosť polície, sa zatýka aj v ďalších mestách, kde často demonštrujú len jednotlivci, dožadujúci sa ukončenia bojových operácií.

Zábery z protestov v Petrohrade zverejnilo bieloruské telegramové médium NEXTA na svojom profile na Twitteri:

16:24 Ruské jednotky postupujúce na Ukrajinu z Bieloruska vstúpili vo štvrtok do oblasti blízko bývalej černobyľskej jadrovej elektrárne a snažia sa ju obsadiť. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého citovali agentúry AFP a Reuters

16:19 Čakacie doby na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom sa neustále predlžujú. Cestujúci v osobných autách smerujúci z Ukrajiny na Slovensko strávia pred hranicami aj osem hodín. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejňuje finančná správa na svojej internetovej stránke. 

16:08 Rusko obkľúčilo Ukrajinu z troch strán. 

Pozrite si umiestnenie ruských jednotiek:

Zdroj grafiky: CNN

15:58 Začal sa míting lídrov skupiny G7. „Prezident Biden a lídri diskutujú o spoločnej odpovedi na nevyprovokovaný a neodôvodnený útok prezidenta Putina na Ukrajinu,“ povedal predstaviteľ Bieleho domu.

15:57 Ukrajinské vojenské velenie oznámilo, že štyria ľudia zahynuli a desať ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ruská strela zasiahla nemocnicu v meste Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Medzi zranenými sú podľa vyjadrenia velenia aj šiesti lekári, informuje denník The Guardian. 

15:45 Ruské a ukrajinské sily bojujú o kontrolu nad nákladným letiskom na severnom predmestí ukrajinskej metropoly Kyjev. Uviedol to vo štvrtok hlavný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj, na ktorého sa odvolala agentúra AFP.  

15:34 Prezident Spojených štátov Joe Biden zvolal vo štvrtok v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady. Oznámil to jeden z predstaviteľov Bieleho domu, na ktorého sa odvolala agentúra AP.

15:33 Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie chcú na večernom summite vo štvrtok schváliť nové sankcie, ktoré budú mať pre Rusko masívne následky. Zhodli sa na tom v spoločnom vyhlásení, v ktorom odsúdili ruskú agresiu na Ukrajine a vyzvali na jej okamžité ukončenie.

15:27  Ruské úrady vyzvali občanov, aby sa nezúčastňovali na protivojnových protestoch. Informovala CNN. 

15:25 Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok oznámil vytvorenie vojenského štábu s cieľom posilniť obranu mesta Kyjev. "Čas na slová vypršal. Nepriateľ je na našom území. Musíme chrániť a ubrániť Ukrajinu a Kyjev," napísal Porošenko na svojom konte na sieti Twitter.

15:21 ČT24 zverejnila zábery z vojny na Ukrajine. "Zničené tanky, zostrelené vrtuľníky, výbuchy rakiet a taktiež mnoho mŕtvych. Ukrajinská armáda sa od noci bráni ruskému útoku. Bojuje sa na východe krajiny aj vo vnútrozemí. Pozrite sa na zábery z konfliktu," napísala na Instagrame. 

15:10 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že vo štvrtok na Ukrajine zničilo 74 zariadení nadzemnej vojenskej infraštruktúry vrátane 11 letísk. Informovala o tom agentúra AFP. 

15:09 Šéf Európskej rady Charles Michel vyzval vo štvrtok Bielorusko, aby sa nezapojilo do ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

14:56 Vo viacerých krajinách sa protestuje proti ruskej invázii. Ľudia vyšli do ulíc v Británii, Nórsku, Estónsku či Nemecku.

Ľudia protestujú na Downing Street v Londýne. TASR/AP

14:50 Rusko a Čína obvinili z eskalácie konfliktu na Ukrajine západné krajiny a Kyjev, informovala agentúra DPA po rozhovoroch medzi ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a jeho čínskym náprotivkom Wangom I.

14:49 Rusko by malo byť podľa Európskej komisie odtrhnuté od medzinárodných finančných trhov. Pripravované sankcie sú masívne. Viac sme si povedali v rozhovore s investičným analytikom Across Private Investments Dominikom Haplom.

14:44 Na hraničných priechodoch s Ukrajinou sa predlžujú čakacie doby. Polícia tvrdí, že ide o zvýšený pohyb typický pre končiaci sa pracovný týždeň. Podľa starostky Uble Nadeždy Sirkovej sú pasažiermi zatiaľ Ukrajinci pracujúci v západnejších častiach Európy.

14:42 Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vyzvala ruské médiá, aby pri informovaní o "špeciálnej vojenskej operácii", ktorú Rusko vo štvrtok ráno rozpútalo voči Ukrajine, používali informácie a údaje "iba z oficiálnych ruských zdrojov".

14:34 Podľa ukrajinskej agentúry Unian sa v Kyjeve rozozneli sirény. Starosta mesta Vitalij Kličko vyzval obyvateľov, aby na ulicu vychádzali len v krajnom prípade. Hrozia vraj akcie teroristických skupín. Informáciu priniesol aj český Deník N.

14:32 Francúzsko bude nekompromisne reagovať na vojnový akt Ruska proti Ukrajine. Vyhlásil to prezident Emmanuel Macron a dodal, že Moskva môže očakávať tvrdé sankcie, ktoré zasiahnu jeho armádu, ale aj hospodárstvo a energetický sektor. "Udalosti uplynulej noci znamenajú zlom v dejinách Európy," povedal Macron.

14:27 Ukrajinská armáda vedie ťažké boje s ruskými silami pri vojenskom letisku Hostomel, ktoré sa nachádza asi le 30 kilometrov od Kyjeva. Podľa agentúry Reuters to uviedol poradca kancelárie ukrajinského prezidenta. Úrady sa obávajú, že by v oblasti mohli byť letecky vysadení ruskí vojaci, ktorí by sa neskôr mohli pokúsiť preniknúť do vládnej štvrte Kyjeva s cieľom zadržať vedenie krajiny.

14:24 Prezidentka Zuzana Čaputová informovala o tom, že jej volal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Jeho prvé slová boli „Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj civilistov.“ Požiadal nás o podporu Ukrajiny, najmä v podobe tvrdých sankcií voči Rusku a o materiálnu pomoc v krízovej situácii," spresnila Čaputová na sociálnej sieti s tým, že ho usitila, že Slovensko stojí na ich strane.


14:21 Bratislavský hrad bude dnes nasvietený vo farbách ukrajinskej vlajky na znak solidarity s Ukrajinou v čase od 19. do 23. hodiny.

14:11 Ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo aj veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku Igora Bratčikova. Dôvodom má byť podľa našich informácií protestná nota. Veľvyslanec na ruský útok ale nereagoval.

14:08 Známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše, že sú proti masakru rozpútanému ruským vedením na Ukrajine.

Laureát Nobelovej ceny Dmitrij Muratov. TASR/AP

Muratov, ktorý je šéfredaktorom periodika Novaja gazeta – jedného z posledných nezávislých v Rusku –, uviedol, že po rozpútaní konfliktu na Ukrajine on i jeho kolegovia cítia "bolesť, hnev a hanbu". "Toto dobrodružstvo prinesie smútok do rodín tisícov ľudí na Ukrajine a v Rusku. Toto dobrodružstvo je plné veľkej vojny, do ktorej budú zapojené aj ďalšie štáty. Od karibskej krízy svet nikdy nebol tak blízko globálnej katastrofe," upozornili novinári vo svojom spoločnom vyhlásení zverejnenom na webe Novej gazety.

13:55 V Moskve sa niekoľko ľudí zišlo na na protivojnovej demonštrácii. Echo Moskvy v tejto súvislosti prinieslo informáciu, že bola zadržaná jedna z organizátoriek, aktivistka za ľudské práva Marina Litvinovičová.

13:43 Ukrajinské vojenské lietadlo so 14 ľuďmi na palube sa zrútilo neďaleko hlavného mesta Kyjev. Informovali o tom tamojšie záchranné služby, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

13:39 Kremeľ vyhlásil, že neplánuje okupáciu Ukrajiny, ale naopak - ruský prezident Vladimir Putin chce, aby bola Ukrajina neutrálna a nemala na svojom území rozmiestnené útočné zbrane. Kremeľ dodal, že Ukrajina "v zásade" potrebuje oslobodenie od "nacistov" a že vojenská operácia Ruska musí dosiahnuť "demilitarizáciu a denacifikáciu" Ukrajiny.

13:37 Maďarsko odsudzuje ruský vojenský útok na Ukrajinu, vyhlásil premiér Viktor Orbán po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. "Spolu s našimi spojencami z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie odsudzujeme ruský vojenský útok," povedal Orbán a dodal, že Maďarsko sa bude "držať mimo" vojenského konfliktu, pretože bezpečnosť Maďarov je najdôležitejšia.

13:34 O situácii na Ukrajine sme si viac povedali aj s generálom vo výslužbe Pavlom Mackom a poslancom národnej rady a členom zahraničného výboru Tomášom Valáškom.

13:15 Ruské sily prenikli zo severu do oblasti Kyjeva, oznámila ukrajinská pohraničná stráž. Reportér agentúry AFP v severnej časti ukrajinského hlavného mesta videl niekoľko nízko letiacich vrtuľníkov letiacich smerom k mestu. Reportér agentúry Reuters v Kyjeve počul niekoľko výbuchov. V meste Hostomeľ, kde sa nachádza medzinárodné nákladné letisko Antonov, údajne prebiehajú "prudké boje".

13:13 Ukrajinskí vojaci na fotografii nakladajú techniku, ktorá "prežila" útok ruskej armády na ukrajinský vojenský objekt na predmestí Mariupoľu.

Situácia na Ukrajine. TASR/AP

13:11 Slovenská vláda vyčlenila do 1500 vojakov denne na zabezpečenie ochrany východnej hranice. Opatrenie má platiť do 31. decembra 2022.

"Príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky budú podľa potreby a aktuálneho vývoja situácie nasadzovaní do hliadok spoločne s príslušníkmi Policajného zboru na hraničných priechodoch na vonkajšej hranici s Ukrajinou, vykonávať hraničný dozor na tzv. zelenej hranici s Ukrajinou a plniť ďalšie úlohy najmä v súvislosti s možným príchodom veľkého počtu utečencov na územie Slovenska," spresnili ministerstvá obrany a vnútra v predloženom materiáli.

12:58 Rusko dočasne uzatvorilo viac než desať letísk na juhu krajiny, ako aj na anektovanom ukrajinskom čiernomorskom polostrove Krym. Letiská v mestách Rostov, Krasnodar, Kursk, Voronež a Simferopol - medzi inými - majú ukončiť svoju prevádzku do 2. marca, oznámil vo štvrtok ruský letecký úrad Rosaviacia, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA. Úrady obyvateľom "dôrazne" odporúčajú, aby na tieto letiská nechodili.

12:50 Agentúra AFP informuje o 18 obetiach v blízkosti ukrajinského mesta Odesa.

12:49 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko uviedol, že bieloruské jednotky sa nezúčastňujú na ruskej invázii na Ukrajine, ale v prípade potreby by sa mohli do nej zapojiť. Informovala o tom stanica BBC. "Opakujem, naše jednotky tam nie sú. Ale ak to bude potrebné, ak to bude potrebné pre Bielorusko a Rusko, budú tam," povedal Lukašenko.

12:34 Tlačová agentúra Reuters informovala, že nad centrálou ukrajinského obranného spravodajstva v centre Kyjeva stúpa čierny dym. Ukrajina tvrdí, že niektoré z jej vojenských veliteľských centier boli zasiahnuté ruskými raketovými útokmi.

12:31 Turecko vyhlásilo, že ruská vojenská operácia na Ukrajine je neprijateľná, a vyzvalo Moskvu, aby okamžite zastavila svoju "nespravodlivú a nezákonnú" inváziu.

12:24 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že ide o "premyslený a chladnokrvný plán invázie". Zámery Kremľa sú podľa neho jasné, Rusko vyzval k tomu, aby inváziu okamžite ukončilo.

12:23 Hovorca Putina Dmitrij Peskov podľa českého Deníka N označil za cieľ vojenskej akcie "demilitarizáciu a denacifikáciu" Ukrajiny. To, ako dlho bude táto operácia trvať, podľa neho určí Putin.

12:20 Tranzit ruského plynu cez Slovensko do západnej Európy sa napriek ruskej invázii na Ukrajinu oproti posledným dvom týždňom vo štvrtok zvýšil na 58 miliónov kubických metrov (m3).

12:18 Mariupoľ zatiaľ zostáva pod kontrolou ukrajinskej armády, potvrdil spolupracovník TA3 Martin Dorazín, ktorý je priamo na mieste. Presila Ruska je však podľa neho zjavná, mnohé mestá sú terčom ostreľovania.

12:09 NATO prijme v reakcii na ruský útok ďalšie kroky k ochrane svojich členov. Zhodli sa na tom na mimoriadnom zasadnutí veľvyslanci členských krajín, ktorí zároveň vyzvali Rusko na ukončenie vojenskej akcie.

12:07 Nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin urobil vážnu chybu, keď sa rozhodol napadnúť Ukrajinu. "Toto je Putinova vojna," vyhlásil nemecký kancelár a dodal, že Putin "ohrozuje mier v Európe".

12:02 Ruský prezident Vladimir Putin sa len s Ukrajinou neuspokojí, túži po obnove Sovietskeho zväzu vrátane rozhodujúceho vplyvu v bývalých satelitných štátoch, ktoré sú dnes v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii. Uviedol to nemecký denník Die Welt.

11:52 Európske sankcie proti Rusku by sa mali zamerať priamo na ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho administratívu, uviedol vo štvrtok holandský premiér Mark Rutte.

11:46 Ukrajinská agentúra Unian informuje o výbuchu priamo v Kyjeve. Prezident Volodymyr Zelenskyj tiež podľa informácií agentúry predložil parlamentu návrh na schválenie všeobecnej mobilizácie.

11:44 Polícia varuje pred dezinformáciami a lživou propagandou, ktoré sa šíria v súvislosti s útokom Ruska na Ukrajinu. V posledných hodinách zaznamenala zintenzívnenie aktivít rôznych účtov, stránok a skupín na sociálnej sieti Facebook, ktoré takmer každú hodinu zverejňujú statusy týkajúce sa rusko-ukrajinského konfliktu.

11:34 Ruskom podporované separatistické sily na východe Ukrajiny postupujú, oznámil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Pre štátnu televíziu povedal, že sily tzv. Doneckej ľudovej republiky získali pod svoju kontrolu "až tri kilometre" a jednotky tzv. Luhanskej ľudovej republiky "postúpili o jeden a pol kilometra".

11:27 S reakciou už vystúpil aj český prezident Miloš Zeman. Rusko sa týmto činom dopúšťa zločinom proti mieru. "Domnelé alebo skutočné chyby, ako bolo bombardovanie Juhoslávie alebo vstup do Iraku, nemôžu byť ospravedlnením chýb vlastných. Rusko sa týmto činom dopúšťa zločinom proti mieru," uviedol český prezident v reakcii na Putinov štvrtkový prejav. Zeman zároveň priznal, že sa mýlil, keď pred niekoľkými dňami povedal, že Rusi nie sú blázni a nezaútočia na Ukrajinu.

11:18 Reportér BBC informoval o tom, že podľa ukrajinských predstaviteľov sú ruské tanky už v Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste.

11:13 Počas invázie Ruska na Ukrajine, ktorá sa začala nadránom, bolo zabitých už vyše 40 ukrajinských vojakov a približne desať civilistov. Informoval o tom úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

11:12 Rokovanie bezpečnostnej rady sa skončilo. Prezidentka Zuzana Čaputová na tlačovej konferencii vyhlásila, že Slovensko odsudzuje ruskú agresiu a stojí pri Ukrajine. Všetky obete, ktoré vojna prinesie, budú podľa nej obeťami Putina. "Nastolenie mieru je absolútne prioritné," zdôraznila s tým, že bezpečnosť Slovenska nie je priamo ohrozená.

11:08 V celej Moskve vládol vo štvrtok ráno chaos. Na Starom Arbate, jednej z najrušnejších moskovských ulíc pre peších, mnohí ľudia vyjadril šok nad tým, že Rusko začalo plošný útok na Ukrajinu. Píše o tom novinár britského denníka Guardian Pjotr Sauer.

"Nemyslela som si, že Putin bude chcieť prejsť celú túto cestu až do konca. Ako môžeme ostreľovať Ukrajinu? Máme nezhody, ale toto nie je spôsob, ako ich vyriešiť," povedala Xenia Fadejevová.

11:00 Ruská opozičná aktivistka Marina Litvinovičová vyzvala na protesty v ruských mestách proti vojenskému útoku Ruska na Ukrajinu, informuje Reuters. Viac než 100 regionálnych poslancov v Rusku podpísalo otvorený list adresovaný občanom Ruskej federácie, v ktorom odsudzujú "špeciálnu vojenskú operáciu" proti Ukrajine.

10:57 Situácia na hraničných priechodoch na východe Slovenska s Ukrajinou je v súčasnosti pokojná. "Na hraničných priechodoch s Ukrajinou je zatiaľ situácia pokojná, vybavuje sa priebežne. Čo sa týka zvýšeného počtu vozidiel a cestujúcich, to budeme vedieť povedať v piatok, keď budeme mať 24-hodinovú štatistiku a budeme to môcť porovnať s predchádzajúcimi dňami," uviedla hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická.

10:55 Bezpečnostná rada rokuje o prijatí opatrení na hranici s Ukrajinou. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. "Verejnosť budeme o ďalších krokoch informovať," doplnila.

10:47 Ukrajina prerušila diplomatické vzaťhy s Ruskom, oznámil to prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa agentúry Reuters tiež ponúkol zbrane na obranu všetkým ľuďom, ktorí ich budú chcieť.

10:39 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková uviedla, že členovia Európskej únie, Severoatlantickej aliancie a skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta G7 budú pracovať na potrestaní Ruska "masívnymi sankciami".

10:33 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že nepodniká žiadne raketové, letecké ani delostrelecké údery proti ukrajinským mestám, napísala agentúra RIA Novosti. Poradca ukrajinského ministerstva vnútra pritom podľa afentúry Reuters informoval, že ostreľovanie a bombardovanie sa odohráva naprieč celou Ukrajinou.

10:23 Bieloruský prezident vyvrátil informácie, že by sa na operácii Ruska zúčastňovala aj ich armáda. "Naše ozbrojené sily sa nezúčastňujú na tejto operácii," uviedol Lukašenko, spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva má v Bielorusku rozmiestnené desaťtisíce svojich vojakov.

10:15 Ukrajina pozastavila všetky civilné lety „kvôli vysokému riziku“. Česká republika zase dočasne uzavrela veľvyslanectvo v Kyjeve. Konzulárne služby pre českých občanov zabezpečuje konzulát v Ľvove.

10:09 Ľudí, ktorí utekajú z Ukrajiny, už pribúda aj na slovensko-ukrajinskej hranici na ceste z Užhorodu.

9:52 Útoky sa podľa BBC odohrávajú na viacerých miestach, explózie bolo počuť aj blízko veľkých ukrajinských miest.

9:49 Ruský prezident Vladimir Putin je novodobý Hitler, vyhlásil bývalý ukrajinský prezident a súčasný poslanec Petro Porošenko. Informovala o tom stanica BBC. Porošenko pred parlamentom v Kyjeve, keď poslanci rokovali o kríze, povedal, že "dnes je tragický deň".

9:42 Železničná spoločnosť Slovensko pre mimoriadne udalosti zastavila všetky osobné vlaky v smere Ukrajiny až do odvolania.

9:36 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj vo štvrtok uviedol, že dostal rozkaz od prezidenta Volodymyra Zelenského odraziť ruský vpád na Ukrajinu. "Najvyšší veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny vydal rozkaz spôsobiť agresorovi maximálne straty," uviedol Zalužnyj.

9:34 Slováci sa môžu prostredníctvom organizácie Človek v ohrození zapojiť do finančnej pomoci ľuďom na Ukrajine. Z humanitárneho fondu už organizácia vyčlenila 20-tisíc eur. Informovala o tom manažérka komunikácie a PR organizácie Lenka Kačmárová.

9:30 Nezávislý ruský informačný portál Novaja gazeta upozornil na to, že video s prejavom Vladimira Putina o začiatku ruskej invázie mohlo byť natočené zrejme už v pondelok večer. Čas vytvorenia videa sa dá podľa portálu overiť pri jeho stiahnutí z webu Kremľa a skontrolovaním jeho vlastností, takzvaných metadát.

9:28 Lídri proruských separatistov na východe Ukrajiny uviedli, že ich hlavnou úlohou je dostať pod kontrolu celú Luhanskú a Doneckú oblasť. Informovala o tom agentúra Interfax.

9:25 Pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva odsúdili vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine "ako zločin proti ukrajinskému ľudu". Ministri zahraničných vecí týchto troch krajín v spoločnom vyhlásení ostro odsúdili "otvorenú, rozsiahlu agresiu Ruska proti nezávislej, mierumilovnej a demokratickej krajine".

9:20 "Rusko musí okamžite ukončiť svoje vojenské operácie," napísal Macron na Twitteri a zdôraznil, že Rusko sa rozhodlo "viesť vojnu" na Ukrajine. "Francúzsko stojí solidárne pri Ukrajine. Stojí pri Ukrajincoch a spolu s partnermi a spojencami pracuje na ukončení tejto vojny," doplnil Macron.

9:16 Na dianie na Ukrajine už reagovala aj Čína, podľa nej zahraničné médiá nemajú pravdu, keď ruské kroky označujú za inváziu. Uviedlo to čínske ministerstvo zahraničných vecí. Konštatovalo tiež, že Rusko je nezávislá krajina a môže robiť vlastné rozhodnutia v súlade s vlastnými záujmami.

9:14 Po ruskom útoku na Ukrajinu sa tvoria zápchy na výjazde z Kyjeva, z ktorého sa snažia odísť jeho obyvatelia. Metropola aj druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov zaviedli bezplatný vstup do staníc metra, aby ich ľudia mohli používať ako protibombový úkryt.

9:04 "Neodôvodnený vojenský útok Ruska na Ukrajinu je strašný akt agresie a kriminálny čin. Solidarizujeme s Ukrajinou a jej občanmi. Dnes sú nútení bojovať za svoju vlasť, za právo rozhodovať o vlastnom osude," uviedol predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba a Umiernení Tomáš Drucker.

8:57 Obyvateľov mesta Ľvov oficiálne úrady vyzvali, aby sa ukryli. Mali by mať tiež so sebou svoje doklady a dôležité dokumenty, uviedla štátna ukrajinská televízia.

8:50 Mimoparlamentná strana Hlas-SD jednoznačne odsudzuje útok Ruska na Ukrajinu. Považuje to za bezprecedentný čin, ktorý je v rozpore so základnými princípmi medzinárodného práva a Charty OSN. "Solidarizujeme s Ukrajinou, ktorá sa do poslednej chvíle snažila situáciu upokojiť," uviedol Hlas-SD.

8:47 Moskva oznámila zatvorenie lodnej dopravy v Azovskom mori medzi Ukrajinou a Ruskom, informovala o tom agentúra AFP. Ruské pozemné sily prešli na Ukrajinu z viacerých smerov. Ruské tanky a iná ťažká technika prekročili hranicu v niekoľkých severných regiónoch a na juhu z ukrajinského polostrova Krym, ktorý však Moskva anektovala v roku 2014.

8:41 Ukrajina požiadala Turecko o uzavretie úžin Bospor a Dardanely pre ruské plavidlá. Podľa agentúry Reuters o tom informoval ukrajinský veľvyslanec v Ankare.

8:34 Pri bombardovaní ruskými silami zahynulo podľa ukrajinskej polície sedem ľudí. Hlásia aj niekoľko nezvestných.

8:32 Ruské pozemné sily začali vo štvrtok vstupovať na územie Ukrajiny, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú stráž.

8:31 Putin vo štvrtok skoro ráno zatelefonoval svojmu bieloruskému náprotivku Alexandrovi Lukašenkovi, ktorého informoval, že Moskva spúšťa vojenskú operáciu na Ukrajine, oznámil Lukašenkov úrad. "Približne o 05.00 h (03.00 h SEČ) sa uskutočnila telefonická konverzácia medzi prezidentmi Bieloruska a Ruska. Vladimir Putin počas rozhovoru informoval svojho bieloruského kolegu o situácii na hraniciach s Ukrajinou a v Donbase," oznámil Minsk.

8:23 Útok odsúdili OĽANO aj SaS. OĽANO sa pripája k výzve, "aby vojnové besnenie, ktoré môže viesť k obrovskému ľudskému utrpeniu, Kremeľ okamžite zastavil".

Ruský prezident Vladimir Putin podľa SaS dokázal, že stojí na strane bezprávia a svojvôle. "Argumenty o mierovej misii sú absurdné klamstvá. Ostro toto konanie odsudzujeme a stojíme na strane suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

8:20 Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus v relácii Raňajky uviedol, že Slovensko očakáva migarčnú vlnu. Avizoval, že ruské jednotky sa zrejme budú presúvať ďalej na západ. "Minimálne časť Ukrajiny bude okupovaná Ruskom," vyhlásil.

8:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že jeho spojenci budujú "koalíciu" proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vyzval svet, aby prijal opatrenia, ktoré prinútia Moskvu zastaviť útok na Ukrajinu. "Svet musí prinútiť Rusko k mieru," dodal.

8:08 Ostreľovanie sa odohráva naprieč celou Ukrajinou, podľa gentúry Reuters to uviedol poradca ukrajinského ministerstva vnútra. V meste Brovary v Kyjevskej oblasti bol podľa neho jeden človek zabitý a ďalší je zranený. Proruskí separatisti na východe Ukrajiny tvrdia, že dobyli dve mestá v Luhanskej oblasti.

8:06 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že neutralizovalo ukrajinské vojenské letecké základne a ukrajinské systémy protivzdušnej obrany. "Vojenská infraštruktúra na ukrajinských vojenských leteckých základniach bola vyradená z prevádzky," napísalo ruské ministerstvo obrany v oznámení, ktoré priniesli tlačové agentúry. Ministerstvo dodalo, že "zničilo" protivzdušnú obranu Kyjeva.

8:04 Ľudia odchádzajú z hlavného mesta Kyjev, na cestách sa tvoria kolóny. Mnohé z áut smerujú na západ bližšie k Poľsku a jednotkám NATO.

8:02 Naživo sme sa spojili aj s analytikom z inštitútu AMO Pavlom Havlíčkom. Aké má podľa neho Ukrajine šance na obranu?

8:00 Vojenskú agresiu rázne odsúdil aj predseda národnej rady Boris Kollár. "Tento krok považuje za neprijateľný, neospravedlniteľný a bezprecedentný. Ide o hrubé porušenie medzinárodného práva a narušenie územnej celistvosti nášho suseda," uviedla jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

7:57 "Došlo k najhoršiemu. Ruská invázia na Ukrajinu je neospravedlniteľný akt agresie voši nezávislému štátu, ktorý nemôže zostať bez reakcie EÚ a NATO," reagoval na sociálnej sieti Twitter český premiér Petr Fiala.

7:56 Európska únia pripraví ďalšie sankcie proti Rusku. Uviedla to šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf Európskej rady Charles Michel. Obaja odsúdili ruskú agresiu a vyzvali k stiahnutiu jednotiek z Ukrajiny.

7:53 Ruská armáda podľa CNN tvrdí, že ukrajinská pohraničná služba "nekládla žiadny odpor" ruským jednotkám.

7:44 Ľudia čakajú v rade, aby si vybrali peniaze z bankomatu v meste Mariupoľ v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Situácia na Ukrajine. TASR/AP

7:32 Vo vysielaní TA3 sme sa spojili aj s českým novinárom a našim spolupracovníkom Martinom Dorazínom, ktorý sa nachádza na Donbase.

7:26 Prezidentka Zuzana Čaputová ostro odsúdila protiprávnu agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Ukrajinskému ľudu, ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyjadrila plnú podporu a solidaritu. "Nádej tých, ktorí si mysleli, že Rusko sa uspokojí s vojenskou okupáciou častí Doneckej a Luhanskej oblasti sa ukázala byť ilúziou," skonštatovala na sociálnej sieti.

7:24 Pre aktuálnu situáciu na Ukrajine zasadne mimoriadne Bezpečnostná rada Slovenskej republiky.

7:16 Letecké spoločnosti odkláňajú lety preč od Ukrajiny. Naznačujú to snímky z portálu Flight radar.

7:14 Ukrajinská armáda oznámila, že v Luhanskej oblasti na východe bolo zostrelených päť ruských lietadiel a jedna helikoptéra. Armáda zároveň poprela, že by sa v Odese na juhu Ukrajiny vylodili ruskí vojaci. V hlavnom meste Kyjeve ale aj v Ľvove sa rozozneli sirény.

7:05 Vojenský útok odsúdil aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok. "Rusko hrubo porušuje medzinárodné právo a  princípy Charty OSN. Toto konanie je hrozbou pre európsku bezpečnosť," uviedol s tým, že je v kontakte aj s veľvyslanectvom v Kyjeve.

7:02 CNN informovala o tom, že ukrajinské úrady nariadili evakuáciu obyvateľov Luhanskej oblasti.

7:00 Ruské sily napadli hranicu Ukrajiny z Ruska aj Bieloruska, uviedla ukrajinská pohraničná stráž. Hlási útoky na pohraničné hliadky a kontrolné stanovišťa s využitím delostrelectva i ťažkej vojenskej techniky.

6:57 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ruského prezidenta Vladimira Putina vo štvrtok obvinil zo začatia "totálnej invázie" na Ukrajinu. "Putin práve začal totálnu inváziu Ukrajiny," napísal Kuleba na Twitteri a dodal, že v ukrajinských mestách zaznamenali výbuchy.

6:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v krajine vojnový stav. Prezident uviedol, že Rusko útočí na ukrajinskú vojenskú infraštruktúru. Obyvateľov vyzval, aby zostali doma a neprepadali panike.

6:53 Útok Ruska voči Ukrajine potvrdil aj minister obrany Jaroslav Naď. "Útok je realizovaný na mnohých miestach Ukrajiny. Všetky naše zodpovedné bezpečnostné zložky a ústavné orgány sú v kontakte," uviedol na Facebooku.

6:50 Na udalosti už reagoval aj slovenský premiér Eduard Heger. "Rusko dnes začalo vojnu na Ukrajine. Zaútočilo na slabšieho, ktorého jediným previnením je to, že chcel žiť mierumilovne podľa svojich predstáv ako ostatné zvrchované národy," napísal na sociálnej sieti.

6:47 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok slovne odsúdil "ľahkovážny a ničím nevyprovokovaný útok" Ruska na Ukrajinu. Takisto upozornil, že to ohrozí veľké množstvo životov. "Opätovne, aj napriek napriek našim opakovaným varovaniam a neúnavnému úsiliu venovať sa diplomacii, si Rusko vybralo cestu agresie voči zvrchovanej a nezávislej krajine," povedal Stoltenberg vo vyhlásení.

6:45 Americký prezident Joe Biden povedal, že "svet voči Rusku vyvodí zodpovednosť" za jeho útok na Ukrajinu. Tento útok podľa Bidena spôsobí "katastrofálne straty na životoch". "Rusko je zodpovedné za úmrtia a skazu, ktoré tento útok prinesie a Spojené štáty, ich spojenci a partneri budú odpovedať jednotným a rozhodným spôsobom," uviedol Biden vo vyhlásení, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Biely dom.

6:43 V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v ďalších ukrajinských mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží bolo vo štvrtok nad ránom počuť výbuchy krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine.

V Kyjeve bolo počuť sirény policajných automobilov a sanitiek. Spravodajcovia AFP hlásia výbuchy z mesta Odesa na pobreží Čierneho mora. Výbuchy hlásili aj z mesta Charkov, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov od hraníc s Ruskom na východe Ukrajiny. Štyri explózie zaznamenali v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti, píše AFP.

6:30 Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom. Kremeľ v stredu oznámil, že lídri dvoch separatistických regiónov vo východnej časti Ukrajiny ruského prezidenta Putina žiadajú o "pomoc" s "odrazením agresie" zo strany ukrajinskej armády.

6:15 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok