TIS: V korupčnom rebríčku sme piatou najhoršou krajinou EÚ

TA3, TASR
5.12.2012 10:30

Slovensko je v najnovšom rebríčku vnímania korupcie na 62. mieste. V celosvetovom rebríčku zostavenom Transparency International je toto umiestnenie piatym najhorším výsledkom spomedzi krajín Európskej únie a vôbec najhorším v prípade krajín V4.

TIS: V korupčnom rebríčku sme piatou najhoršou krajinou EÚ
TA3

Celkovo sa hodnotilo 176 krajín. Horšie ako Slovensko skončili z krajín EÚ  v hodnotení iba Rumunsko, Taliansko, Bulharsko a Grécko. Podľa rebríčka, ktorý reflektuje úroveň vnímania podnikateľov a expertov z roku 2011 a úvodu 2012, je z krajín V4 najlepšie Poľsko, potom Maďarsko a Česká republika.

Celkovo najčistejšími krajinami sú podľa rebríčka Nový Zéland, Dánsko a Fínsko. Naopak, najskorumpovanejšími sú Afganistan, Severná Kórea a Somálsko.

Podľa Gabriela Šipoša z Transparency International Slovensko vláda Roberta Fica nenapĺňa protikorupčné očakávania voličov, hoci jedna z kľúčových tém volieb v marci 2012 bol zlyhávajúci boj s korupciou.

"Štátne firmy a inštitúcie sú naďalej obsadzované stranícky," uviedol Šipoš. Pripomenul aj to, že napriek predvolebnému záväzku žiadna z parlamentných politických strán doteraz nepredložila do parlamentu návrh zmeny systému financovania politických strán.

"Návrh nového zákona o verejnom obstarávaní síce zapchal viaceré diery v legislatíve, ale na druhej strane otvoril aj nové, zvýšené korupčné riziko pri tzv. strategických zákazkách." dodal Šipoš.

Index vnímania korupcie je počítaný centrálou Transparency International v Berlíne. V prípade Slovenska index zahŕňa údaje z prieskumov od siedmich svetových inštitúcií uskutočnených v priebehu roku 2011 a úvodu roka 2012. Prieskumy boli robené medzi domácimi i zahraničnými podnikateľmi a analytikmi. Týkali sa len korupcie vo verejnom sektore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok