Pedagógovia vyjdú do ulíc, časť bratislavských ZŠ neučí

TA3, SITA, TASR
5.12.2012 11:42

Štafetový štrajk škôl dnes pokračuje tretím dňom. Pribudlo hlavne zatvorených základných škôl v Bratislave. V dnešný deň sa nevyučuje na štyroch školách - ZŠ Karloveská 61, ZŠ Dubová, ZŠ Alexandra Dubčeka a ZŠ Sokolíkova. Okrem toho sa neučí ani na Odbornom učilišti Dúbravská cesta.

Pedagógovia vyjdú do ulíc, časť bratislavských ZŠ neučí
TASR

Redaktorka TA3 Mária Knapíková sleduje mimoriadnu radu školských odborárov

Názorné príklady na hodinách

Žiaci na školách zapojených do štafetového štrajku a na ďalších školách, ktoré podporujú protest, budú na hodinách matematiky riešiť príklad, kde budú porovnávať platy slovenských a slovinských učiteľov.

Celá štafetová akcia sa šíri cez Facebook (www.facebook.com/StafetovyStrajk) a podľa jej organizátorov sa pripájajú ďalšie a ďalšie školy. Na hodinách anglického jazyka budú zase pracovať s didaktickým materiálom Teachers on Strike.

Rozhodli sa tak na Gymnáziu na Ul. L. Sáru, Gymnáziu Jura Hronca, Gymnáziu na Ul. Červenej armády a Gymnáziu Bilíkova v Bratislave, či na Strednej zdravotníckej škole v Trenčíne.

ZŠ Sokolíkova požiadala rodičov, aby dnes nechali svoje deti doma. Pokiaľ tak nebudú môcť urobiť, učitelia sa o nich postarajú. Vytvoria pre nich pracovné skupiny, kde budú hovoriť o dianí v spoločnosti a taktiež rátať matematický príklad.

Protest pred Úradom vlády

ástupcovia základných odborových organizácií zo škôl, ktoré sa pripojili k štafetovej akcii, sa v utorok stretli s predsedom Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavlom Ondekom. Vyjadrili nesúhlas s prerušením štrajku a zdôvodnili zotrvávanie škôl v štafetovom štrajku.

Pred úradom vlády sa dnes o 14. hodine uskutoční protestné zhromaždenie. Zástupcovia nespokojných prevažne bratislavských škôl čakajú na verdikt dnešnej mimoriadnej rady vedenia školských odborov, ktorá má rozhodnúť, či prijme vládnu ponuku na zvýšenie platov a financovanie školstva.

V štrajku pokračujú aj v Trenčíne

V štafetovom štrajku v Trenčíne dnes pokračuje Obchodná akadémia Milana Hodžu. Vyjadruje tak podporu pôvodným požiadavkám odborového zväzu.

„Najnovšia ponuka vlády podľa nášho názoru neprináša nič pozitívne a konkrétne, sú to iba kozmetické úpravy. Základná požiadavka desaťpercentného zvýšenia tarifných platov nebola naplnená, tak vyjadrujeme svoj nesúhlas s posledným návrhom vlády,“ uvádza sa vo vyhlásení na internetovej stránke školy. Ostrý štrajk by mal trvať deň.

V utorok štrajkovali zamestnanci Gymnázia Ľudovíta Štúra i Strednej zdravotníckej školy Jozefa Braneckého v Trenčíne. Svoju podporu štrajkujúcim zamestnancom škôl v pondelok vyjadrilo na Mierovom námestí v Trenčíne viac ako 1 000 študentov stredných škôl.

Zároveň poukázali aj na celkovú zlú situáciu v školstve. Protest zorganizovali študenti z Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne, Obchodnej akadémie Milana Hodžu, pridali sa k nim aj študenti z Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého.

V Myjave nesúhlasia s ponukou vlády

Pedagogickí pracovníci Gymnázia v Myjave nesúhlasia s aktuálnou ponukou vlády a odporúčajú Rade Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku túto ponuku neprijať.

V prípade prijatia ponuky vlády vstúpia do štafetového štrajku a pridajú sa k štrajkujúcim školám, nezávisle od odborovej centrály.

Ako dinformoval zástupca riaditeľa školy Radim Kovařík, myjavskí pedagógovia podporujú pôvodné požiadavky a dôsledne trvajú na desaťpercentnom navýšení tarifných platov pedagogických zamestnancov, nasmerovavaní do konca volebného obdobia minimálne 6 percent HDP do školstva a úprave tarifných platov pedagógov do konca volebného obdobia na 1,2- až 1,6-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

"Formuláciu predloženého memoranda považujeme za vágnu a nekorektnú. Podporujeme štrajkujúce školy a sme okamžite pripravení zapojiť sa do prípadného obnoveného štrajku," uzavrel Kovařík s tým, že pedagógovia školy rozhodli o spomínaných krokoch na dnešnej pedagogickej rade.

Do štafetového štrajku sa rozhodli zapojiť tri základné školy a jedno odborné učilište v Bratislave

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok