Ničivý tajfún si na Filipínach vyžiadal stovky obetí

TA3, TASR
5.12.2012 09:51

Počet obetí tajfúnu Bopha, ktorý včera udrel na Filipíny, stúpol na vyše 270. Viac ako 60-tisíc Filipíncov prevažne z pobrežných oblastí utieklo pred tajfúnom zo svojich domovov. Ničivý živel sa už presunul opäť nad more, na pevninu však naďalej prináša silný vietor.

Ničivý tajfún si na Filipínach vyžiadal stovky obetí
SITA

Povodne a zosuvy pôdy

Počet obetí silného tajfúnu Bopha na Filipínach už dosiahol približne 230 ľudí. Pod výrazný nárast počtu obetí sa podpísala najmä intenzívna zrážková činnosť, ktorá sprevádzala príchod tajfúnu a spôsobila rozsiahle povodne a zosuvy pôdy.

Hovorca filipínskej vlády Fe Maestre pre agentúru AP uviedol, že najmenej 151 ľudí zahynulo v najviac zasiahnutej provincii Compostela Valley.

Zahynuli aj nasadení vojaci

Medzi nimi je aj 66 vidiečanov a im pomáhajúcich vojakov, ktorých v dedine Andap na ostrove Mindanao strhla náhla povodeň. Záplavy sa prehnali dočasnými tábormi pre evakuované obyvateľstvo z obce a okolia.
V meste New Bataan, ktoré je najviac postihnuté, zostáva nezvestných veľký počet obyvateľov.

V susednej provincii Davao Oriental zahynulo podľa armádnych zdrojov 51 ľudí a ďalších približne 100 je nezvestných, najmä kvôli povodniam a pádom stromov.

Okrem toho došlo k siedmim úmrtiam súvisiacich s tajfúnom, ku ktorým došlo v iných regiónoch Filipín.
Tajfún Bopha, najsilnejší, aký tento rok zasiahol Filipíny, vyhnal v južnej časti ostrovnej krajiny z domovov najmenej 60.000 ľudí. Pri silnom vetre a dažďoch hlásili pretrhnuté elektrické vedenia, strhnuté strechy, vyvrátené stromy a náhle záplavy.

Školy nevyučujú

Úrady zrušili školské vyučovanie a zastavili lodnú dopravu. Zrušených bolo tiež asi 100 domácich letov a elektrina vypadla v celých dvoch provinciách.

Tajfún, ktorý na jeho vrchole sily sprevádzal vietor s rýchlosťou 185 kilometrov za hodinu s nárazmi do 210 km/h, mal v priebehu dňa zoslabnúť a presunúť sa z Mindanaa nad ostrov Negros.

Filipíny každoročne zasiahne priemerne 20 tajfúnov, silné však zvyčajne vyčíňajú na severe a v strednej časti krajiny. Bopha je v poradí 16. v tomto roku. Vlani sa ostrovom Mindanao prehnal tajfún Washi, pri ktorom prišlo o život zhruba 1500 ľudí.

Témy: Filipíny obeť
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok