Bývalý vojenský veliteľ Haradinaj má ambície byť kosovským premiérom

TASR
4.12.2012 20:36

Bývalý veliteľ Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) Ramush Haradinaj - oslobodený haagskym tribunálom spod obvinení z vojnových zločinov - dnes vyslovil presvedčenie, že sa stane kosovským premiérom.

Bývalý vojenský veliteľ Haradinaj má ambície byť kosovským premiérom
CTK

Haradinaj, ktorý bol krátko premiérom v roku 2005, pre tlačovú agentúru Reuters povedal, že v priebehu niekoľkých dní začne rokovania s kosovským premiérom Hashimom Thacim o pripojení sa jeho strany Aliancia za budúcnosť Kosova (AAK) k vláde. AAK je v súčasnosti v opozícii. Počas kosovskej vojny v rokoch 1998-99 bol Haradinaj veliteľom etnických albánskych povstalcov. Minulý týždeň ho druhý raz oslobodili na Medzinárodnom trestnom tribunáli pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu, čo nahnevalo Srbsko.
Nemenovaný zdroj z Thaciho vládnucej Demokratickej strany Kosova (PDK) potvrdil, že zvažujú "partnerstvo s Haradinajom", aby sa posilnila krehká väčšina v parlamente. Kosovské médiá intenzívne špekulujú o tom, že Thaci by mohol postúpiť Haradinajovi funkciu premiéra výmenou za post prezidenta. Ide do veľkej miery o reprezentatívny post, ale Thacimu by to umožnilo konsolidovať a obnoviť jeho podporu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok