Piťovi ani Varehovi sa nepodarilo dostať na slobodu

TA3, SITA, TASR
4.12.2012 15:37

Najvyšší súd zamietol sťažnosť časti skupiny piťovcov, medzi ktorými bol aj ich boss Juraj Ondrejčák, voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorý im predĺžil väzbu. Na slobodu sa nedostal ani "pán zemplína" Mikuláš Vareha.

Piťovi ani Varehovi sa nepodarilo dostať na slobodu
SITA

Vo väzbe až do júna?

Juraj "Piťo" Ondrejčák spolu s ďalšími šiestimi údajnými komplicmi zostane pravdepodobne vo väzbe až do 15. júna budúceho roku. Najvyšší súd  totiž zamietol ich sťažnosti voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, ktorý im lehotu trvania väzby predĺžil. Potvrdilo to tlačové oddelenie Najvyššieho súdu.

Obvinení muži sú stíhaní pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pre ďalšie trestné činy, ktorých sa mali dopustiť v rokoch 2008–2011. Ondrejčáka spolu s ďalšími mužmi zaistili v súvislosti s bombovým útokom na dve autá a dom.

Zadržali ho v novembri 2011 pri najväčšej policajnej akcii v slovenskej histórii. Pochytali vtedy 20 údajných Piťových komplicov a obvinili 23 ľudí, okrem iného z podvodov s hypotekárnymi úvermi v USA a z drogovej trestnej činnosti.

Za prepustenie ponúkal 50-tisíc

Výsluchom kontrolórok z Finančnej správy pokračovalo dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s podnikateľom Varehom. Prokurátor ho viní z pokračujúcich trestných činov skrátenia dane a poistného, ako aj neodvedenia dane z pridanej hodnoty. Tie údajne spáchal formou fiktívnych obchodov so 414 miliónmi lykožrútov a 55 miliónmi euroočiek.

Senát na neverejnom zasadnutí zamietol žiadosť obžalovaného podnikateľa o prepustenie z väzby a neprijal jeho písomný sľub a kauciu 50-tisíc eur. Voči rozhodnutiu senátu podal Vareha sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd.

Daňové kontrolórky vypovedali, že skúmali najmä obchody Mikuláša V. s euroočkami a lykožrútom. Prekvapili ich zvláštnosť komodít a fakturovaný objem. Podľa svedkýň množstvo firiem založil Mikuláš V. na to, aby bolo možné účtovať nadmerné odpočty DPH.

Kontrolórky zaujali i ceny, za ktoré podnikateľ euroočká a lykožrúty predával. Kým certifikované euroočká sa predávali v priemere po tridsať korún, on ich speňažil po sto a viac korún. Fakturovaná cena lykožrútov sa pohybovala na úrovni cien zlata či kaviáru.

Obžalovaný „pán Zemplína“ tvrdí, že je nevinný a nespáchal skutky, ktoré mu kladie za vinu prokurátor. Tvrdí, že podnikal legálne, v súlade so slovenskými zákonmi. Pojednávanie pokračuje vo štvrtok 6. decembra výsluchom ďalších svedkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok