Pri Bospore sa potopila nákladná loď s Ukrajincami

TASR
4.12.2012 14:39

Tureckí záchranári pátrajú po 11 Ukrajincoch a jednom Rusovi, členoch posádky nákladnej lode, ktorá sa dnes potopila v rozbúrenom mori neďaleko Istanbulu.

Pri Bospore sa potopila nákladná loď s Ukrajincami
SITA

Loď Volgo Balt 199, prevážajúca uhlie, vyslala signál SOS približne o 07.30 h miestneho času, keď sa nachádzala neďaleko mesta Sile na pobreží Čierneho mora. Kontakt s loďou sa zakrátko prerušil, uviedla lodná spoločnosť GAC Turkey. "Potvrdzujeme, že sa potopila loď. Prebieha misia na záchranu 12 členov posádky," uviedol Salih Orakci, šéf úradu pre pobrežnú bezpečnosť pre tureckú televíziu NTV. Do pátrania sa zapojili záchranné plavidlá pobrežnej hliadky a vrtuľník.

Inú loď so 14 členmi posádky v rozbúrenom mori takisto postihli technické problémy a hrozí jej rovnaký osud ako ruskej lode Volgo Balt, upozornila spoločnosť GAC. Sile sa nachádza asi 45 kilometrov východne od severného výbežku Bosporskej úžiny oddeľujúcej Čierne a Marmarské more, ktorá je jedinou námornou cesta pre nákladné lode. Zlé počasie najmä v zimných mesiacoch spôsobuje pomerne časté zatváranie Bosporu, ktorý dnes napriek zhoršeným poveternostným podmienkam zostal v prevádzke. Každoročne sa cez úžinu preplaví 10.000 lodí, ktoré prevezú 150 miliónov ton nákladu, predovšetkým ropných produktov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok