Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sľubný liek cieli na liečbu cukrovky a iných metabolických ochorení

Sľubný liek cieli na liečbu cukrovky a iných metabolických ochorení
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová predklinická štúdia ukázala, ako môže experimentálny liek liečiť diabetes mellitus 2. typu zvýšením expresie nedávno objaveného proteínu, o ktorom sa zistilo, že ovplyvňuje inzulínovú signalizáciu v bunkách. V niekoľkých štúdiách na myšiach výskum ukazuje, že nová zlúčenina zlepšila aspekty metabolického syndrómu spojeného s cukrovkou.

Začiatkom roku 2000 bol identifikovaný proteín s názvom SWELL1 a pôvodne sa predpokladalo, že zohráva úlohu výlučne vo funkcii lymfocytov. Približne o desať rokov neskôr výskumníci zistili, že SWELL1 tiež ovplyvňuje inzulínovú signalizáciu v mnohých tkanivách v tele. Následná štúdia odhalila, že aktivita SWELL1 je životne dôležitá pre normálnu sekréciu inzulínu z buniek pankreasu. A zdá sa, že aktivita SWELL1 je u pacientov s diabetom 2. typu výrazne narušená.

„Keďže diabetes 2. typu je charakterizovaný stratou citlivosti cieľových tkanív na inzulín (tuk, kostrové svalstvo, pečeň) a v konečnom dôsledku zhoršenou sekréciou inzulínu z pankreatických β-buniek, tieto údaje vyvolali otázku. Mohli by narušiť SWELL1, sprostredkovaná signalizácia prispieva k patogenéze diabetesu 2. typu, a ak áno, dalo by sa to farmakologicky upraviť, aby sa zlepšila systémová glykémia?“ napísali vedci z Lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity v St. Luis v novej štúdii.

Hovoria pritom, že SWELL1 má dvojitý život, ktorý ovplyvňuje citlivosť na inzulín v mnohých bunkách v tele, pričom súčasne ovplyvňuje sekréciu inzulínu z pankreasu. Tím teda vyvinul molekulu s názvom SN-401 na zvýšenie expresie SWELL1 v nádeji, že by mohla normalizovať metabolickú funkciu u diabetických zvierat.

„Tento proteín, SWELL1, má akúsi dvojakú osobnosť,“ vysvetľuje Rajan Sah, hlavý autor štúdie. „Zlúčenina sa viaže na SWELL1 spôsobom, ktorý stabilizuje proteínový komplex, aby sa zvýšila expresia a signalizácia vo viacerých tkanivách, vrátane tukového tkaniva, kostrového svalstva, pečene, vnútornej výstelky krvných ciev a buniek ostrovčekov pankreasu. To obnovuje citlivosť na inzulín naprieč typmi tkanív a sekréciu inzulínu v pankrease.“

V niekoľkých experimentoch na laboratórnych myšiach nová štúdia ukázala, že molekula SN-401 zlepšila metabolické markery diabetu, od zvýšenia citlivosti na inzulín a sekrécie, až po normalizáciu glykémie u diabetických zvierat. Najdôležitejšie je, že vedci zistili, že nový liek neovplyvňuje hladinu cukru v krvi u zdravých zvierat. Namiesto toho normalizoval glukózovú toleranciu, čo znamená, že neznižoval hladinu cukru v krvi, keď boli tieto hladiny zdravé.

Nová sľubná štúdia naznačuje, že zacielenie na signalizáciu SWELL1 by mohlo vo všeobecnosti liečiť množstvo metabolických ochorení, ktoré presahujú rámec diabetu 2. typu. Patria sem určité typy kardiovaskulárnych ochorení a stav nazývaný ako NASH, ťažká forma nealkoholického stukovatenia pečene. Sah nedávno založil startup spoločnosť na skúmanie komerčných výsledkov výskumu SN-401, takže môže trvať niekoľko rokov, kým budú klinické štúdie na ľuďoch overovať tieto zistenia.

Nová štúdia bola publikovaná v magazíne Nature Communications.