Taliban varuje USA. Ak Afganistanu neuvoľnia majetok, prehodnotí svoju politiku voči nim

TA3 TASR
15.2.2022 08:41

Afganistan bude nútený prehodnotiť svoju politiku voči Spojeným štátom, pokiaľ Washington nezruší svoje rozhodnutie o zmrazení časti majetku krajiny s cieľom použiť ju ako kompenzáciu obetiam útokov z 11. septembra 2001, vyhlásilo v pondelok hnutie Taliban.

Informovala o tom agentúra AFP. "Útoky z 11. septembra 2001 nemajú nič spoločné s Afganistanom. Ak sa Spojené štáty neodklonia od svojej pozície a budú pokračovať v svojich provokačných akciách, islamský emirát bude tiež nútený prehodnotiť svoju politiku voči tejto krajine," uviedol v oficiálnom vyhlásení na sociálnej sieti Twitter námestník hovorcu Talibanu.

Prezident USA Joe Biden nedávno ohlásil rozdelenie siedmich miliárd dolárov, ktoré patria predošlej afganskej vláde. Peniaze majú byť použité pre fond na pomoc Afganistanu a na odškodnenie obetí útokov z 11. septembra 2001. Tento krok vyvolal nahnevanú reakciu zo strany nových lídrov z Talibanu, ktorí to označili za "krádež" a znak "morálneho rozkladu" Spojených štátov.

"Akákoľvek sprenevera majetku afganského ľudu pod zámienkou tohto incidentu je jasným porušením dohody dosiahnutej s Islamským emirátom Afganistan," uvádza sa vo vyhlásení Talibanu. Zdá sa, že Bidenov krok nahneval väčšinu Afgancov – dokonca aj tých, ktorí sú proti Talibanu a hnutie zrejme túto nevôľu využilo, konštatuje AFP.

"Aby sa Spojené štáty vyhli medzinárodnej výčitke a nepoškodili svoje vzťahy s afganským ľudom, musia sa vzdať svojho rozhodnutia," uvádza sa v pondelkovom vyhlásení. "Uvoľnite bohatstvo Afgancov, bezpodmienečne," dodal Taliban.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok