Kosovský minister: Prípad Sadiki môže byť príkladom spolupráce

TASR, TA3, SITA
4.12.2012 13:20

Kosovský minister zahraničných vecí Enver Hoxhaj navštívil Slovensko. Na brífingu sa venoval vzťahom so Srbskom, budúcnosti postavenia svojej krajiny v Európe ale aj Bakimu Sadikimu.

Kosovský minister: Prípad Sadiki môže byť príkladom spolupráce
SITA

Kosovo ako mladá krajina bude v prípade Bakiho Sadikiho rešpektovať všetky medzinárodné normy a štandardy, vyhlásil minister zahraničných vecí Kosova Enver Hoxhaj, ktorý je na krátkej neoficiálnej návšteve Slovenska. "Tento prípad môže slúžiť ako najlepší príklad toho, ako môžu Kosovo a Slovensko spolupracovať," dodal šéf kosovskej diplomacie.

Balkánskemu štátu sa podľa Hoxhaja spolupracuje veľmi dobre nielen so slovenskou kanceláriou v Prištine, ale aj s našou vládou. Kosovský minister v Bratislave poďakoval Slovensku za podporu pri budovaní demokracie v ich štáte.

Slovenská republika Kosovo oficiálne ako samostatný štát neuznáva. Obe krajiny však v posledných týždňoch spája osoba narkobaróna Bakiho Sadikiho, ktorého zadržali v kosovskom Gnjilane v októbri.

Sadiki bol hlavou albánskeho drogového gangu na Slovensku, ktorá k nám pašovala heroín z Turecka. Krajský súd v Prešove 21. septembra 2011 zamietol jeho odvolanie a potvrdil mu 22-ročný trest väzenia, ktorý mu vymeral okresný súd. Prvostupňový krajský súd v kosovskom Gnjilane v pondelok vyhovel extradičnej žiadosti, ktorou chce Slovensko dostať Sadikiho k nám na výkon trestu, prípad teraz prevezme vyšší súd.

Hoxhaj, ktorého na Slovensko pozvala Slovenská atlantická komisia a jej think-tank CEPI (Central European Policy Institute), sa v pondelok stretol aj so slovenským ministrom zahraničia Miroslavom Lajčákom. Keďže Slovensko Kosovo oficiálne neuznáva, išlo len o súkromné stretnutie. "Je to absolútne v poriadku. Minister sa stretol s predstaviteľmi Kosova súkromne už veľakrát," povedal agentúre SITA hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel.

Šéf kosovskej diplomacie sa dnes stretne aj so skupinou poslancov Národnej rady. „Naším cieľom je iniciovať kvalifikovanú slovenskú diskusiu o Kosove, pretože doteraz sme diskutovali viac-menej na základe emócií. Chceme nastoliť debatu o tom, čo Kosovo je, aké sú jeho motivácie a kde sa dnes nachádza v rámci západného Balkánu,“ priblížil dôvod pozvania prezident a predseda správnej rady SAC Rastislav Káčer. Cieľom Hoxhajovej návštevy je podľa neho vytvoriť priestor pre diskusiu o otázke Kosova, ktorá sa v európskom rozmere dynamicky vyvíja.

Pozrite si brífing kosovského ministra zahraničných vecí

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok