Obnovenie iránskej jadrovej dohody závisí od vôle Západu, tvrdí hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí

TA3 TASR
14.2.2022 13:47

Obnovenie iránskej jadrovej dohody je na dohľad, kľúčové body sporu si však vyžadujú, aby krajiny Západu spravili isté politické rozhodnutia, povedal v pondelok hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Saíd Chátibzáde.

Obnovenie iránskej jadrovej dohody závisí od vôle Západu, tvrdí hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí
TASR/AP

"Ak Spojené štáty a Európa v priebehu dneška odpovedia Iránu, v rámci JCPOA, tak môžeme zajtra vo Viedni oznámiť, že sme dosiahli dohodu," povedal Chátibzáde. Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) je oficiálny názov jadrovej dohody z roku 2015.

Iránsky rezort diplomacie sa takto vyjadril niekoľko hodín po tom, čo tajomník iránskej Najvyššej rady národnej bezpečnosti Alí Šamchání uviedol, že rokovania napredujú čoraz pomalšie. Tajomník zároveň obvinil západné krajiny, že v rámci rokovaní navrhujú nové iniciatívy a vyhýbajú sa tak konkrétnym záväzkom.

"Vo Viedni nie sme v slepej uličke. Rokovania prebiehajú ako doteraz a medzi delegáciami prebiehajú výmeny názorov," uistil Chátibzáde. Viedenské rokovania o záchrane prelomového Spoločného komplexného akčného plánu JCPOA, ktorý mal výmenou za ukončenie sankcií voči Teheránu zaistiť nevojenský charakter iránskeho jadrového programu, sa obnovili vlani koncom novembra. Prerušené boli od júna v súvislosti s prezidentskými voľbami v Iráne a následnou výmenou vládnej garnitúry v Teheráne.

"To, čo sa dnes deje na rokovaniach, je pokračovaním dôležitých a kritických bodov diskusie," dodal Chátibzáde s tým, že dohoda závisí od vôle Západu ju dosiahnuť. Súbežne s rokovaniami o obnove jadrovej dohody prebiehajú s USA podľa Chátibzádeho aj rozhovory o výmene väzňov.

"Zdá sa však, že USA v tomto ešte nespravili rozhodnutie. Možno čakajú na výsledky týchto jadrových rokovaní," povedal. Iránska islamská republika zadržiava desiatky osôb s dvojakým občianstvom, ktoré svoju vinu odmietajú. Tvrdia, že ich zadržiavajú na príkaz vplyvných revolučných gárd, aby Irán mohol následne so západnými štátmi vyjednať ich prepustenie výmenou za ústupky. Teherán tieto obvinenia odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok