Z Ukrajiny si už začali baliť kufre miestni oligarchovia. V nedeľu odišlo z Kyjeva až 20 charterových letov

TA3 TASR
14.2.2022 11:27

Ukrajinskí oligarchovia a podnikatelia hromadne opúšťajú Ukrajinu charterovými letmi: len v nedeľu odletelo z Kyjeva asi 20 charterových a súkromných lietadiel, informoval v pondelok denník Ukrajinská pravda.

Z Kyjeva v nedeľu odštartovali okrem iných aj lietadlá Rinata Achmetova a Borysa Kolesnikova. Samotný Achmetov na Ukrajine nie je od 30. januára, keď odcestoval do Zürichu. V ten istý deň z Ukrajiny odišiel aj oligarcha a filantrop Viktor Pinčuk. 

Poslanec si objednal lietadlo pre 50 ľudí

Súkromné lietadlo pre 50 ľudí si napr. objednal aj poslanec proruskej a euroskeptickej strany Opozičná platforma - Za život, milionár Ihor Abramovyč, ktorým sa z Kyjeva do Viedne prepravili príbuzní spolustraníkov, ako aj Abramovyčových obchodných partnerov. Správa o odchode ukrajinskej podnikateľskej elity je predmetom diskusie na sociálnych sieťach. Veľká časť diskutujúcich to považuje za zbabelosť a dôkaz, že "oligarcha nebude brániť záujmy krajiny. Záujmom oligarchu sú len peniaze," napísal jeden z diskutujúcich.

Iný pripomenul, že do začiatku "vojny ohláseného Bielym domom zostáva viac ako 48 hodín, stále nehrozí žiadne nebezpečenstvo a už v húfoch odlietajú". "Rozpŕchli sa ako šváby. Idú za svojimi obchodnými partnermi a spojencami. Toto si treba zapamätať o našej tzv. elite. To je obrovská hanba. Ale oni ani nevedia, čo to je - hanba," napísal diskutér.  

Podľa politológa nie je dôvod na paniku

Politológ Kyrylo Sazonov poznamenal, že napriek úteku oligarchov nie je dôvod na paniku. Konštatoval, že ukrajinská armáda "je pripravená ísť do stretu s nepriateľom" a ten to nebude mať ľahké. Pripomenul tiež, že v prípade invázie bude na Rusko uvalený celý balík sankcií a bude čeliť tvrdému odporu, ktorý "ohrozí existenciu putinovského režimu". Politológ upozornil, že "panika je v súčasnosti najlepším spojencom nepriateľa". Ukrajinské médiá svojim čitateľom, divákom a poslucháčom radia, ako postupovať v prípade rozsiahlej ruskej invázie.

Inštruktor fyzickej obrany Olexij Pavlijčuk radí každej rodine, aby mala vlastný akčný plán, pričom v prvom rade treba podľa neho dbať na bezpečnosť detí a podrobne im vysvetliť cestu na bezpečné miesto. Odporúča sa tiež dohodnúť si vopred miesto stretnutia, pretože mobilné siete a elektrina môžu byť prerušené. "Ak máte konkrétny plán, aspoň nejaký, rýchlo sa zorientujete v každej neštandardnej situácii. Vyhraďte si preto 15 minút na rodinné stretnutie - práve dnes," radí Pavlijčuk.

Na inváziu sa pripravujú aj na školách

Odporúča sa tiež, aby sa rodičia informovali v školách svojich detí, kde by ich mali hľadať v prípade nebezpečenstva. Nie v každej inštitúcii je totiž kryt či pivničné priestory. Podľa novinárov v niektorých škôlkach a školách už vydali rodičom zoznam, čo by deti mali mať v pohotovostnom batôžku: mala by v ňom byť deka, sviečky, batérie, trvanlivé jedlo, voda, baterka a lekárnička.

Agentúra UNIAN s odvolaním sa na odborníkov na bezpečnosť poznamenala, že pohotovostnú batožinu by mali mať pripravenú aj tí, ktorí neveria v ruskú inváziu. Takáto vec sa totiž bude hodiť v každej núdzovej situácii, ako je požiar, prírodná katastrofa alebo teroristický útok. Ukrajinské úrady vyzývajú obyvateľstvo, aby napriek eskalujúcej situácii zachovávalo pokoj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok