Slovinsko zasiahli masové protesty proti úsporám

SITA
4.12.2012 10:09

Krajina bývalej Juhoslávie bojuje s finančnými problémami a snaží sa vyhnúť recesii.

Slovinsko zasiahli masové protesty proti úsporám
SITA

Slovinsko zasiahli v pondelok večer rozsiahle protesty proti ďalším plánovaným úsporám. Najmasovejšie demonštrácie sa odohrali v metropole Ľubľana, kde vyšli do ulíc tisícky ľudí. Spočiatku pokojný protest v druhom najväčšom meste Maribor však neskôr prerástol do násilností a vyžiadal si najmenej 12 zranených a asi 40 zatknutých.

Mariborčania okrem úspor protestovali aj proti starostovi Francovi Kanglerovi, ktorého obviňujú z korupcie. Kanglera vyhodili zo Slovinskej ľudovej strany (SLS), ktorá je menším koaličným partnerom vo vláde premiéra Janeza Janšu. Starosta Mariboru však z kresla napriek kritike odmieta odstúpiť.

Protesty proti úsporám zorganizovali aj s pomocou sociálnej siete Facebook a s výnimkou Mariboru prebehli v pondelok v ostatných šiestich mestách relatívne pokojne.

Slovinsko, ktoré sa stalo členom eurozóny v roku 2007, v súčasnosti bojuje s finančnými problémami a snaží sa vyhnúť recesii. Vláda chce zoškrtať mzdy vo verejnom sektore, znížiť sociálne dávky a zvýšiť vek odchodu do dôchodku. Aj tieto opatrenia majú prispieť k dosiahnutiu trojpercentného deficitu hrubého domáceho produktu (HDP).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok