Podľa Chreneka hrozí EÚ rozpočtové provizórium

SITA, TA3
4.12.2012 10:03

Šéf zastúpenia európskej komisie v SR Dušan Chrenek oćakáva finančné problémy, ak sa Únia nedohodne na rozpočte na roky 2014 až 2020.

Ak sa členské štáty a Európsky parlament budúci rok nedohodnú na rozpočte EÚ na roky 2014-2020, tak Únii hrozí rozpočtové provizórium a ohrozené bude aj čerpanie peňazí z eurofondov. Agentúre SITA to povedal šéf zastúpenia Európskej komisie v SR Dušan Chrenek. Prípadnú nedohodu o rozpočte označil za nebezpečný scenár s tým, že "takáto situácia by nevyhovovala nikomu." Termín, do ktorého musí byť dohoda na stole, však neexistuje. Únia je podľa neho schopná fungovať aj v režime rozpočtového provizória. "Európska únia má pripravené aj takéto mechanizmy. Obmedzilo by to však prípravu nových programov v oblasti kohéznej politiky, poľnohospodárstva alebo podpory vedy a inovácií," konštatoval Chrenek.

Napriek tomu, že štáty bojujú o každý cent, atmosféra na rokovaniach je podľa Chreneka pozitívna. "Rokovania pokročili a na ďalšom stretnutí premiérov EÚ je možná dohoda," povedal. Kritiku za nedostatok solidarity členských krajín odmieta. "Solidarita existuje. Štáty, ktorých ekonomiky sú pod priemerom Európskej únie, budú mať naďalej finančné prostriedky na to, aby vyrovnávali regionálne rozdiely a investovali do svojej infraštruktúry, vzdelávania a vytvárania nových pracovných miest," zdôraznil.

Slovensku pritom podľa neho môže byť odklepnutý väčší balík peňazí ako naposledy. Za roky 2004 až 2011 boli príjmy Slovenska z európskeho balíka 8,9 miliardy eur, zatiaľ čo naše platby boli 4,15 miliardy eur, takže čistý príjem Slovensko bol viac ako 4,75 miliardy eur. Príjmy Slovenska sa v posledných rokoch zvyšujú, pretože sa začína vyššie čerpanie európskych fondov. Chrenek tiež upozornil, že až 76 % verejných investícii na Slovensku je spolufinancovaných z Európskych fondov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok