Česko dostalo novú ponuku na stíhačky Gripen

SITA
4.12.2012 07:58

Predĺženie lízingovej zmluvy so Švédskom by mohlo byť o 10 % lacnejšie.

Česko dostalo novú ponuku na stíhačky Gripen
CTK

Česká republika si preštuduje novú ponuku Švédska, ktoré znížilo cenu za dlhodobý lízing stíhačiek Gripen, povedal v pondelok český minister obrany Alexandr Vondra. Česká vláda od leta tlačila na Štokholm, aby po skončení súčasného lízingu 14 bojových stíhačiek v roku 2014 znížil súčasnú cenu. Praha bojuje so znižovaním rozpočtu na obranu a v júli vyhlásila, že ak sa so Švédskom nepodarí dosiahnuť dohodu, bude hľadať iného dodávateľa stíhacích lietadiel.

"Švédska strana nám teraz ponúkla oveľa lepšie podmienky. Ich ponuka je o 10 percent nižšia," povedal Vondra na tlačovej konferencii s tým, že ponuka platí do konca prvého štvrťroka 2013. "Máme teda ešte čas, ktorý by bolo vhodné využiť na dôkladné zváženie tejto ponuky," dodal minister, ktorý po októbrových neúspešných voľbách do českého Senátu ohlásil svoje odstúpenie z funkcie.

Česi si pôvodne stíhačky Gripen prenajali v roku 2004 za približne 19,6 mld. českých korún (CZK) na 10 rokov. Nová cena za predĺženie na ďalších 10 rokov by bola 14 mld. CZK, informoval v pondelok denník Lidové noviny. Predĺženie zmluvy na ďalší čas je však podmienené širším rozhodnutím vlády o ďalšom osude českého letectva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok