NATO zrejme vyšle na turecko-sýrsku hranicu Patrioty

SITA, TA3
4.12.2012 07:24

Ankara oficiálne požiadala NATO o rakety, ktoré by mali zvýšiť obranyschopnosť krajiny zdieľajúcej 900-kilometrovú hranicu so Sýriou, 21. novembra.

Ministri zahraničia členských krajín Severoatlantickej aliancie majú v utorok v Bruseli rozhodnúť o rozmiestnení rakiet Patriot pozdĺž turecko-sýrskej hranice na ochranu Turecka proti prípadným leteckým útokom zo susednej Sýrie.

Experti aliancie už začali v Turecku s prieskumom terénu. Strelami Patriot disponujú USA, Nemecko a Holandsko. Na dvojdňovom zasadaní sa zúčastní aj Rusko, podľa ktorého tento krok povedie len k zvýšeniu napätia v regióne. Očakáva sa, že minister zahraničia Sergej Lavrov vyjadrí na stretnutí obavy Ruska.

Ministri zahraničia NATO tento týždeň pravdepodobne nedohodnú presné podrobnosti rozmiestnenia rakiet v Turecku, mali by však vyjadriť celkový súhlas či nesúhlas s týmto plánom. Konečný súhlas musia dať jednotlivé členské krajiny. Podľa predchádzajúceho vyhlásenia NATO nebude raketový systém použitý na zavedenie bezletovej zóny alebo útočné operácie, ale výlučne "proti vzdušnej alebo raketovej hrozbe zo Sýrie". Najpravdepodobnejšími miestami pre rozmiestnenie rakiet sú mestá Diyarbakir, Urfa a Malatya na juhovýchode Turecka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok