Pobaltie žiada Minsk o vysvetlenie koncentrácie ozbrojených síl v Bielorusku, na odpoveď má 48 hodín

TA3 TASR
11.2.2022 20:28

Litva, Lotyšsko a Estónsko požiadali Minsk, aby objasnil "nezvyčajnú koncentráciu ozbrojených síl na bieloruskom území". Bielorusko má teraz 48 hodín na to, aby trojici pobaltských štátov zaslalo svoju odpoveď v súlade s Viedenským dokumentom.

Rusko armáda (SITA)
SITA

Informoval o tom v piatok lotyšský spravodajský web Lsm.lv, ktorý pripomenul, že Ukrajina zasa v piatok vyzvala Rusko, aby poskytlo informácie o svojich vojenských aktivitách pri ukrajinských hraniciach a na polostrove Krym.

Obrátili sa na Bielorusko s odvolaním sa na Viedenský dokument

Pobaltské štáty sa obrátili na Bielorusko s odvolaním sa na Viedenský dokument o opatreniach na budovanie dôvery a bezpečnosti - podobne ako to urobila aj Ukrajina v súvislosti s koncentráciou ruských jednotiek pri svojich hraniciach s Ruskom a na polostrove Krym, ktorý Kyjev označuje za svoje dočasne okupované územie.

Ak Minsk vyžiadané informácie neposkytne, alebo dodá neúplné informácie, pobaltské štáty sa obrátia na ďalších signatárov Viedenského dokumentu a požiadajú o zvolanie mimoriadnej schôdzky, na ktorom Minsk bude musieť poskytnúť vysvetlenie.

V Bielorusku sa vo štvrtok začali desaťdňové vojenské cvičenia za účasti bieloruských a ruských síl. Minsk a Moskva nezverejnili počet vojakov zapojených do manévrov. Odhaduje sa, že Rusko na ne vyslalo okolo 30-tisíc vojakov. Ministerstvá obrany v Minsku a Moskve argumentujú, že rozsah cvičení - počet vojakov a techniky - nepodlieha ustanoveniam Viedenského dokumentu OBSE a nevyžaduje informovanie ostatných krajín.

Litovské ministerstvo zahraničných vecí v piatok uviedlo, že pobaltské štáty žiadajú od Bieloruska informácie o tejto "nezvyčajnej koncentrácii" vojenských jednotiek a techniky na území Bieloruska, o počte ruských a bieloruských jednotiek zúčastňujúcich sa na spoločnom cvičení, o použití vojenskej techniky a plánovanom návrate jednotiek na miesta ich trvalej dislokácie.

Apelujú na Bielorusko, aby rešpektovalo medzinárodné záväzky

Šéf litovskej diplomacie Gabrielius Landsbergis apeloval na Bielorusko, "aby rešpektovalo medzinárodné záväzky a informovalo o rozsahu a povahe vojenských cvičení". Zdôraznil, že "vyhýbanie sa prezentovaniu transparentných informácií o vojenských cvičeniach a nasadení ruských jednotiek v Bielorusku v súlade s medzinárodnými záväzkami vyvoláva oprávnené obavy z agresívnych zámerov Ruska a Bieloruska".

Vo vyhlásení lotyšského ministerstva obrany sa uvádza, že "vzhľadom na rastúce napätie, agresívnu rétoriku Ruska a koncentráciu síl v blízkosti ukrajinských hraníc" takéto cvičenie, bez splnenia si povinností voči účastníckym štátom OBSE, "podkopáva bezpečnosť v regióne a mechanizmy kontroly zbrojenia".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok