Téma predčasných volieb neutícha. V národnej rade ju otvorilo hnutie Sme rodina

TA3
11.2.2022 19:22

Referendum o predčasných voľbách. Po krátkej odmlke táto téma opäť znela v takmer prázdnej Národnej rade SR. Tentokrát ju otvorilo koaličné hnutie Sme rodina, no podľa návrhu kollárovcov by bolo takéto riešenie so skráteným volebným obdobím možné až po voľbách. Opozícia hovorí o podvode.

Zmeniť Ústavu SR tak, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom. Tento návrh zamestnával poslancov Národnej rady SR. V pléne ho predložil koaličný poslanec zo Sme rodina. Podľa hnutia by mali mať občania možnosť sa v tejto otázke vyjadriť. 

Dôvodom podania návrhu je aj rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý potvrdil, že ústava nedovoľuje referendom skrátiť volebné obdobie. Opozícia pritom ešte vlani vyzbierala viac ako pol milióna podpisov. Boris Kollár preto prisľúbil zmenu. Podľa opozície však má návrh jeden háčik. 

Zmena by referendum neumožnila v tomto volebnom období. Boris Kollár k téme referenda v januári zorganizoval  okrúhly stôl, kde prišla len opozícia. Koaliční partneri ho nechali v štichu. Keďže ide o ústavný zákon, potrebných je 90 hlasov poslancov. Koaliční partneri však návrh nepodporujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok