Vojna je šialenstvo, hovorí pápež František. Verí, že mierové rozhovory budú úspešné

TA3 TASR
9.2.2022 12:51

Pápež František v stredu vyhlásil, že vojna na Ukrajine by bola "šialenstvom", a dúfa, že napätie medzi týmto štátom a Ruskom sa vďaka mnohostrannému dialógu prekoná.

Pápež vyhlásil, že vojna na Ukrajine by bola šialenstvom, a podporuje rozhovory
TASR/AP

František sa podľa agentúry Reuters na stredajšej generálnej audiencii poďakoval tým ľuďom, ktorí sa 26. januára zúčastnili na ním vyhlásenom medzinárodnom dni modlitieb za mier na Ukrajine.

"Pokračujme v prosbách Boha o mier, aby sa napätie a hrozby vojny prekonali serióznym dialógom a rozhovormi v rámci normandského formátu, ktoré môžu prispieť k tomuto cieľu," povedal. Myslel tým rokovania za účasti Ruska a Ukrajiny, sprostredkované a podporované Nemeckom a Francúzskom.

"A nezabúdajme. Vojna je šialenstvo," dodal pápež.

Rusko zhromaždilo pri hraniciach Ukrajiny vyše 100-tisíc vojakov, ale popiera obvinenia Západu, že na susednú krajinu plánuje útok.

Ukrajinci sú zväčša pravoslávni kresťania, ale v ich vlasti žijú aj gréckokatolíci – osobitná vetva katolíckej cirkvi, ktorá praktizuje východnú liturgiu podobnú pravosláviu a zároveň hlási vernosť pápežovi v Ríme.

Najvyšší predstaviteľ tejto ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, metropolita Sviatoslav Ševčuk, pozval v utorok Františka na návštevu. Podľa neho by bola návšteva pápeža obrovským gestom, ktorý by mohol priniesť mier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok