Sadikiho vydajú na Slovensko, rozhodol kosovský súd

TA3, TASR, SITA
3.12.2012 12:07

Drogového bossa Bakiho Sadikiho vydajú na Slovensko. Podľa portálu tvnoviny.sk o tom dnes rozhodol súd v Kosove. Albánec bol u nás odsúdený na 22 rokov väzenia.

Posledné slovo bude mať minister

Prvostupňový krajský súd v kosovskom meste Gnjilane vyhovel extradičnej žiadosti, ktorou chce Slovensko dostať k nám na výkon trestu Bakiho Sadikiho, prípad teraz prevezme vyšší súd. Uviedol to predseda súdu Zhdi Haziri.

"Už v stredu rozhodnutie o vydaní poputuje na najvyšší súd Kosova, ktorý s definitívnou platnosťou potvrdí vydanie, alebo prípad vráti na nové preskúmanie nižšiemu súdu," povedal Haziri.

Posledné slovo bude mať minister spravodlivosti Kosova, ktorého podpisom by sa malo vydávacie rozhodovanie ukončiť. Haziri predpokladá, že najvyšší súd by mohol konečné rozhodnutie vyniesť možno už do konca budúceho týždňa.

Súd dnes nerozhodoval o predĺžení Sadikiho väzby, ktorá má uplynúť v stredu. O tom rozhodne sudca v samostatnom konaní v utorok.

Rezort diplomacie rozhodnutie víta

Slovenský rezort diplomacie víta rozhodnutie súdu v Gnjilane a považuje ho za ďalší z podstatných krokov vedúcich k vydaniu Bakiho Sadikiho na Slovensko. "Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák pokračuje vo využívaní svojich osobných kontaktov s cieľom dosiahnuť uvedený výsledok. Očakávame, že kosovská administratíva zohľadní rozhodnutie súdu a Baki Sadiki bude v dohľadnom čase vydaný slovenským orgánom," uviedol Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky

Sadikiho zadržali v kosovskom Gnjilane v októbri. Slovenské orgány potom poslali žiadosť o jeho vydanie aj s extradičnými materiálmi do Kosova, kde ho náš styčný úrad odovzdal medzinárodnej misii EULEX. Tá ich posunula prištinskej administratíve.

Albánsky drogový boss

Sadiki bol hlavou albánskeho drogového gangu na Slovensku, ktorá k nám pašovala heroín z Turecka.

Krajský súd v Prešove 21. septembra 2011 zamietol jeho odvolanie a potvrdil mu 22-ročný trest väzenia, ktorý mu vymeral okresný súd. Sadikiho súdili na úteku, jeho spoluobžalovaní Juraj Jambrich a Ján Cibula dostali trest po 15 rokov.

Trojica mužov pôsobiaca vo Vysokých Tatrách ako organizovaná skupina v rokoch 2007 až 2008 dovážala najprv cez Poľsko, neskôr priamo z Turecka na Slovensko a ďalej distribuovala do Švajčiarska, Talianska a Poľska heroín. Išlo najmenej o šesť prípadov dovozu a prevozu heroínu a najmenej o 120 kilogramov drogy.

Opiát pašovali v letných šľapkách. Polícia zachytila desať kilogramov heroínu v penzióne Casa Dolce v Starom Smokovci, ktorý mal v prenajme na reštauračné účely Juraj Jambrich so svojím obchodným partnerom.

Penzión susedil s barom a diskotékou Albas, ktorý prevádzkoval Baki Sadiki. Z pašovaného heroínu bolo možné vyrobiť vyše 336-tisíc jednorazových dávok omamnej látky, za ktorú by mohli získať 3,350 mil. eur. Predseda senátu krajského súdu uviedol, že také množstvo heroínu súdna prax v tomto regióne ešte nezaznamenala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok