Rokovanie o dohode s USA ukončili pre obštrukcie Kotlebovcov, pokračovať sa má v stredu

TA3 TASR
8.2.2022 22:16

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky ukončili rokovanie o zmluve o obrannej spolupráci medzi SR a USA. Hlasovať by o nej mali v stredu o 11.00 h. O skončení diskusie rozhodli poslanci hlasovaním skôr, ako vystúpili všetci prihlásení rečníci. Dôvodom bolo pokračujúce narúšanie priebehu rokovania poslancami ĽSNS. V stredu ráno od 9.00 h by mala pokračovať riadna februárová schôdza.

Stanislav Mizík a Marian Kotleba pustili v pléne počas večerného vystúpenia poslanca Petra Osuského z reproduktorov zvuk sirény. Ich stranícki kolegovia naďalej blokovali rečnícky pult. Pre ich obštrukciu museli počas dňa rokovanie parlamentu viackrát prerušiť, niekoľkokrát Kollár zvolal aj poslanecké grémium.

V pléne vystúpil počas dňa minister obrany Jaroslav Naď. Podčiarkol potrebu spolupráce s USA aj v oblasti obrany a garantuje suverenitu SR. Bývalým vládam Smeru-SD a Hlasu-SD pripomenul, že v minulosti celé roky schvaľovali prítomnosť amerických vojakov na Slovensku na množstve cvičení. Hovoril o paradoxoch a pokrytectve. Kritizoval opozíciu za to, že v minulosti zanedbala potrebu obrany SR a myslela viac na svoj biznis.

O slovo požiadal aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Poslanci to však hlasovaním odmietli. Jeho prejav podvečer v sále prečítal podpredseda parlamentu Juraj Balnár. Šéf prokuratúry v ňom pripomenul, že SR má skúsenosti s pobytom cudzích vojsk na našom území. Argumentoval okupáciou Československa v roku 1968, keď mali vojská Varšavskej zmluvy dočasný pobyt na našom území na základe zmluvy medzi vládou Československej socialistickej republiky a vládou Zväzu sovietskych socialistických republík. Túto zmluvu označil za "nepochybne výhodnejšiu" pre SR, než je dohoda o obrannej spolupráci s USA.

Vystúpiť stihol aj líder Smeru-SD Robert Fico. Zmluvu s USA naďalej kritizoval. Tvrdil, že je pre Slovensko nevýhodná, nezvyšuje našu obranyschopnosť a že ňou odovzdávame časť suverenity. Pripomenul, že zmluva priamo zakladá povinnosti a práva fyzických a právnických osôb a má prednosť pred zákonmi SR. "Táto zmluva hovorí priamo o mnohých detailoch a upravuje ich tak široko a tak do podrobností, že v podstate ďalší vykonávací krok nebude potrebný," skonštatoval. Vyhlásil, že sa nestotožňuje s obrannou stratégiou súčasnej vlády a že s Ruskom treba mať dobré vzťahy.

Počas dňa sa pred parlamentom konali aj protestné zhromaždenia proti dohode. Zúčastnili sa na nich stovky ľudí, prerušená bola aj doprava. Na pódiu vystúpili viaceré osobnosti, medzi nimi aj poslanci Národnej rady SR okolo Miroslava Suju, ĽSNS a predstavitelia Smeru-SD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok