FOTO: Americké vojská pokračujú v posilňovaní východného krídla NATO. Do Poľska už smeruje zvyšná časť armády

TA3 TASR
7.2.2022 12:42

Americké vojenské lietadlá majú v priebehu pondelka do Poľska priviezť zvyšnú časť amerických vojakov, ktorí majú posilniť východné krídlo NATO. Informuje o tom agentúra Reuters.

FOTO: Americké vojská pokračujú v posilňovaní východného krídla NATO. Do Poľska už smeruje zvyšná časť armády
TASR/DPA

Dve americké lietadlá pozorovali v pondelok ráno na letisku Jasionka pri poľskom meste Rzeszówv. Ďalšie majú pristáť v priebehu pondelka. Americký prezident Joe Biden v stredu 2. februára oficiálne odsúhlasil nasadenie ďalších takmer 3-tisíc vojakov do Nemecka, Poľska a Rumunska. Americké ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení spresnilo, že do Poľska pôjde 1700 vojakov, do Nemecka 300 a z Nemecka do Rumunska sa ich presunie asi tisícka.

Veliteľ 82. výsadkovej divízie generálmajor Christopher Donahue prišiel do Poľska v sobotu. Cez víkend do Poľska priletela aj časť amerických vojakov. Väčšina z nich má prísť v pondelok, píše Reuters s odvolaním sa na zdroj z prostredia americkej armády.

Zamestnanec letiska pre Reuters uviedol, že v pondelok očakávajú ďalšie tri lietadlá. Hovorca poľskej armády prílet lietadiel potvrdil; ich počet však nešpecifikoval. Západ obviňuje Rusko z prípravy možnej invázie na Ukrajinu, pri ktorej hraniciach Moskva sústredila údajne už viac ako 100-tisíc vojakov. Moskva plány na vpád na Ukrajinu popiera s tým, že si chce len zaistiť vlastnú bezpečnosť, a z agresívneho správania obviňuje - naopak - NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok