Egyptský ústavný súd rozhodnutie o ústave odložil

TA3
2.12.2012 19:40

Egyptský ústavný súd mal dnes odobriť návrh novej ústavy, no sudcovia tak napokon neurobili. Demonštranti ich totiž ani len nepustili do budovy. Sudcom sa ale nepáči psychologický tlak, ktorí vyvíjajú islamistickí politici a demonštranti a preto sa rozhodli rozhodnutie o ústave odložiť

Združenie sudcov chce bojkotovať referendum o novej ústave

Združenie egyptských sudcov, vplyvný orgán zastupujúci túto profesijnú skupinu, dnes na svojom zasadnutí v Káhire jednomyseľne  rozhodlo, že nebude dohliadať na referendum o návrhu novej ústavy, vypísané na 15. decembra. Oznámila to štátna tlačová agentúra MENA. 

Rozhodnutia združenia však nie sú záväzné pre jeho členov. Sudcovia ale majú v Egypte dôležitú úlohu, pretože dozerajú na rôzne hlasovania. Združenie tiež dôrazne odsúdilo dekrét prezidenta Muhammada Mursího z 22. novembra, vďaka ktorému sú jeho rozhodnutia právne nenapadnuteľné až do zvolenia nového parlamentu. Tento jeho krok vyvolal protesty nahnevaných prezidentových odporcov a tiež násilné zrážky v centre Káhiry i v ďalších egyptských mestách. Väčšina egyptských sudcov a prokurátorov vstúpila po vydaní dekrétu do dlhodobého štrajku.

Stočlenné ústavodarné zhromaždenie tento týždeň schválilo kontroverzný návrh novej ústavy v zrýchlenom konaní. Hlasovanie prebehlo bez prítomnosti liberálne a kresťansky orientovaných členov zboru, ktorí ho opustili na protest proti priveľkému vplyvu islamistov.

Situáciu v Egypte sme prebrali aj s politológom Jozefom Lenčom:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok