Štáty eurozóny budú možno musieť odpísať grécke dlhopisy

SITA
2.12.2012 14:31

Veritelia by mohli preskúmať odpísanie gréckeho dlhu, avšak nie pred skončením súčasného úverového programu pre Atény. V nedeľu to vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Štáty eurozóny budú možno musieť odpísať grécke dlhopisy
SITA

Nemecko už dlhšie trvá na tom, že odpísanie dlhopisov, ktoré vlastnia vlády eurozóny, by bolo nelegálne. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble však nedávno signalizoval, že nejaký druh odpisu pre oficiálnych veriteľov bude nakoniec nevyhnutný. "Keď Grécko bude raz zvládať svoje príjmy bez tvorby nových dlhov, musíme sa na situáciu pozrieť a zhodnotiť ju. To sa však nestane pred rokmi 2014 až 2015, ak všetko pôjde podľa plánu,“ povedala Merkelová pre týždenník Bild am Sonntag.

Vyhliadky, že by nemecká vláda odpísala časť gréckych dlhopisov, ktoré vlastní, je pre Merkelovú riskantné. Budúci rok sa totiž v Nemecku konajú voľby, v ktorých sa kancelárka bude uchádzať o znovuzvolenie. V rozhovore pre týždenník ďalej poprela, že by boli voľby v Nemecku príčinou odkladu odpisu gréckych dlhopisov. Dodala, že Grécko dostalo teraz dva mimoriadne roky na splnenie prísnych fiškálnych cieľov. Súkromní veritelia odpísali značnú časť gréckych dlhopisov skoršie v tomto roku. Medzinárodný menový fond a mnoho ekonómov tvrdí, že straty budú musieť znášať aj vlády členských štátov eurozóny, aby sa dlh Grécka dostal na udržateľnú úroveň.

Ministri financií eurozóny v pondelok súhlasili so znížením úrokovej sadzby z oficiálnych úverov pre Grécko, s predĺžením ich splatnosti na 30 rokov a s odkladom splátok úrokov o 10 rokov. Podporili tiež financovanie Atén pri odkupovaní vlastných dlhopisov od súkromných investorov s cieľovou hodnotou 35 centov za euro a vrátenie balíka 11 miliárd eur zisku, ktorý národné centrálne banky získali pri kúpe zlacnených gréckych štátnych dlhopisov Európskou centrálnou bankou na sekundárnych trhoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok