Čína vyjadrila obavy z plánov Severnej Kórey vystreliť raketu dlhého doletu

TASR
2.12.2012 12:22

Čína dnes vyjadrila obavy z plánov svojho spojenca, Severnej Kórey, vystreliť v polovici decembra raketu dlhého doletu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Čína vyjadrila obavy z plánov Severnej Kórey vystreliť raketu dlhého doletu
SITA

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že všetky strany by sa mali snažiť o mier a stabilitu na Kórejskom polostrove a vyhnúť sa činom, ktoré zvyšujú napätie. Čína uznala právo Severnej Kórey na mierové využitie vesmíru, ale dodala, že musí byť v súlade s obmedzeniami, vrátane tých, ktoré stanovila Bezpečnostná rada OSN.

Severná Kórea (KĽDR) totiž oznámila plán odpáliť raketu dlhého doletu s vesmírnym satelitom. Avizovala, že tak urobí medzi 10. a 22. decembrom. Raketa by mala vyniesť do vesmíru družicu na pozorovanie Zeme. Podľa Južnej Kórey ide len o zámienku na vykonanie raketového testu, ktorý však bude porušením zákazu OSN. Krok KĽDR pravdepodobne zhorší už aj tak veľké napätie medzi Pchjongjangom a Washingtonom i Soulom, pričom v čase plánovaného vystrelenia rakety sa budú v susednej Južnej Kórei konať 19. decembra prezidentské voľby.      

Spojené štáty v sobotu odsúdili plán KĽDR odpáliť raketu dlhého doletu. "Vystrelenie vesmírneho satelitu Severnou Kóreou bude veľmi provokačným činom, ktorý ohrozí mier a bezpečnosť v regióne," uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová v písomnom vyhlásení. "Akékoľvek vystrelenie rakety bude priamym porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN," dodala. Pôjde už o druhý pokus Severnej Kórey vystreliť raketu dlhého doletu za vlády nového lídra Kim Čong-una, ktorý takmer pred rokom prevzal moc po smrti svojho otca Kim Čong-ila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok