Školských odborárov a vládu čaká ďalšie kolo rokovaní

SITA
2.12.2012 10:57

Školských odborárov tento týždeň čaká ďalšie kolo rokovaní s vládou o nových návrhoch. Odborári pohrozili, že ak nedôjde k dohode do stredy, budú pokračovať v štrajku.

Odborári, ktorí spustili štrajk za desaťpercentné zvýšenie tarifných platov a zlepšenie financovania školstva, po štvrtkovej mimoriadnej rade pripustili, že by zobrali aj menej ako desať percent. Konkrétne číslo ale zatiaľ nechcú prezradiť. Odborový predák Pavel Ondek však v sobotu zdôraznil, že ak nedôjde k dohode do stredy 5. decembra, obnovia prerušený štrajk.

Na poslednom rokovaní s premiérom Robertom Ficom a ministrami vo štvrtok padli nové návrhy. Kabinet si vyžiadal čas do pondelka, aby ich vyčíslil a zhodnotil. Peniaze sa hľadajú v samotnom rezorte školstva a majú pomôcť aj samosprávy. Premiér sa kvôli tomu v piatok stretol so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska. Ich šéf Jozef Dvonč však hovorí, že je vylúčené, aby samosprávy našli peniaze na zvýšenie platov učiteľov.

Ondek v sobotu v diskusii s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom povedal, že podľa ich informácií samospráva v roku 2011 nevyplatila školským zamestnancom 28 miliónov eur, ktoré mali ísť na ich platy. Aj Čaplovič priznal, že minulý rok išlo na jedného učiteľa o sto eur menej, ako malo ísť podľa štátneho rozpočtu.

Zamestnanci školstva vstúpili 26. novembra do najväčšieho štrajku v novodobej histórii Slovenska, ktorým chceli dosiahnuť zlepšenie financovania školstva a desaťpercentné zvýšenie tarifných platov. Vláda im ponúkla maximálne päť percent. Školskí odborári štrajk po troch dňoch prerušili, pretože začali rokovania s vládou. Prerušenie odôvodnili aj klesajúcim počtom učiteľov, ktorí boli ochotní štrajkovať, nakoľko to výrazne poznamená ich predvianočné výplaty.

Niektorým učiteľom, hlavne v Bratislave, sa ale spôsob prerušenia štrajku nepáčil a pár škôl pokračovalo až do konca týždňa. V piatok sa pred úradom vlády stretlo viac ako tisíc učiteľov a študentov, ktorí ich prišli podporiť. Celkovo 17 bratislavských škôl chce pokračovať v boji za svoje požiadavky formou štafetového štrajku a ďalších verejných akcií.

Nové školské odbory nechcú pre učiteľov postavenie verejného činiteľa

"Štatútu verejného činiteľa učiteľom za daných podmienok prináša viac nevýhod ako výhod a možnosť zneužívania voči učiteľom," zdôvodnil predseda NŠO Ľudovít Sebelédi. Nové školské odbory by skôr uvítali legislatívny nástroj na zvýšenie právomocí učiteľa a školy v oblasti výchovných opatrení. Malo by ísť napríklad o možnosť vylúčiť žiaka, ktorý porušuje školský poriadok na dva, tri alebo šesť dní z vyučovacieho prostredia. Okrem toho by učitelia mali mať podľa NŠO primeraný plat, vybavenie, servis, pracovné podmienky, starostlivosť.

Status verejného činiteľa pre učiteľov školskí odborári zaradili medzi svoje požiadavky, ktoré tento týždeň predložili poslancom školského parlamentného výboru. Vláda školským odborárom ponúkla postavenie verejného činiteľa v návrhu memoranda ešte začiatkom novembra. K rozpracovanému návrhu memoranda ponúkaného vládou má školský odborový zväz zaujať stanovisko do budúcej stredy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok