Protesty kamionistov priniesli do Ottawy objímanie, priateľskú atmosféru aj nezvyčajnú čistotu

TA3
5.2.2022 07:00

Hlavné mesto Kanady ochromili šoféri kamiónov a tisíce ich podporovateľov. Protestná jazda je reakciou na povinnosť kamionistov preukazovať sa na vstupe do Kanady vakcinačným pasom. V Kanade je pritom zaočkovaných takmer 80 percent obyvateľov. O aktuálnych udalostiach v Kanade sme hovorili s výskumníkom z Univerzity v Toronte Ondrejom Halgašom.

Protesty kamionistov priniesli do Ottawy objímanie, priateľskú atmosféru aj nezvyčajnú čistotu
TASR/AP

Nezamestnaní aktivisti

Demonštrácia kamionistov v Kanade postupne narastá a nabaľuje sa aj o ďalšie profesie. Halgaš zhrnul, že ide o vyvrcholenie nálad, ktoré sa kumulujú už dva roky a aktuálne náladu vybičovalo nové nariadenie, ktoré obmedzuje režim kamionistov. Tí najnovšie potrebujú na návrat z USA vakcinančé pasy. "Mnohí ostali bez práce, takže sa môžu venovať aktivizmu," povedal.

Halgaš doplnil, že kamionisti v Kanade patria medzi nižšie ekonomické triedy, sú to takzvaní "blue color workers". "Mnohí z nich sú z rurálnejších, konzervatívnejších prostredí," spresnil. Ku kamionistom sa pridávajú aj farmári či traktoristi. Z lokálneho hnutia sa už stalo celonárodné.

Protest rodín s deťmi

Na demonštráciu už dorazili desaťtisíce kamiónov, oficiálne čísla hovoria o vyše 50-tisícoch. Pred príchodom kamiónov do Ottawy sa hovorilo aj o vandalizme a kriminalite. "Otázka je, do akej miery to bola opodstatnená obava, a do akej miery to bola snaha o pošpinenie toho, čo sa tam deje. Kanaďania nie sú veľmi známi násilnými protestami, je to veľmi pokojná kultúra," zhrnul Halgaš.

Protesty odštartovali minulý víkend, účastníkov bolo niekoľko desiatok tisíc, niektoré zdroje hovorili, že demonštrovať prišlo do 100-tisíc ľudí, spresnil Halgaš. "Určite je to ďaleko viac, než kedykoľvek predtým," povedal. Podľa Halgaša bolo zaujímavé, že väčšina ľudí, ktorí prišli do centra Ottawy, boli rodiny s deťmi. "Skutočne to malo takú priateľskú atmosféru," opísal. Atmosféru protestov dokonca mnohí prirovnali k oslavám Dňa Kanady.

Mäkký nátlak

Keďže v Ottawe je teraz množstvo ľudí, polícia ani podniky nedokážu plne kontrolovať opatrenia. "V Ottawe sa dá pohybovať bez rúšok, ľudia sa objímajú, je to určite veľmi emocionálne," priblížil Halgaš.

Kamionisti deklarujú, že v meste sú ochotní ostať týždne až mesiace, v kamiónoch majú postele a priniesli si zásoby. Ľudia sú k nim nezištní a poskytujú im pomoc. Federálna vláda a polícia sa usilujú robiť mäkký nátlak, odstránili odpadkové koše a zavreli vstup do verejných záchodov, čím sa snažia ľudí vypudiť a dokázať, že protest nie je pokojný. Protestujúci reagujú tým, že si po sebe zbierajú odpadky, vysvetlil Halgaš s tým, že jeho priatelia považujú mesto za čistejše než predtým.

Protesty v kanade majú podporu medzi rôznymi skupinami spoločnosti a naberajú podľa Halgaša "organickejší charakter". Práve preto je pre politikov a federálnu vládu ťažšie tieto demonštrácie pošpiňovať. V skutočnosti nemajú taký radikálny charakter, ako sa na začiatku hovorilo, zdôraznil Halgaš.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok