Slovinci si v druhom kole volia nového prezidenta

TA3, TASR
2.12.2012 08:28

Obyvatelia Slovinska rozhodujú dnes v druhom kole volieb o novom prezidentovi. Prieskumy favorizujú bývalého sociálnodemokratického premiéra Boruta Pahora pred súčasným prezidentom Danilom Türkom, ktorí kandiduje ako nezávislý.

Pahor zvíťazil aj v prvom kole volieb z 11. novembra s vyše štvorpercentným náskokom pred úradujúcou hlavou štátu, ktorá bola vtedy považovaná za jasného favorita. Podľa posledných predvolebných prieskumov by mal Pahor v druhom kole poraziť Türka s výrazným rozdielom 70 ku 30 percent hlasov. Pozorovatelia však zdôrazňujú, že dôležitú úlohu môže pri výsledkoch hlasovania zohrať volebná účasť, ktorá bola pred troma týždňami rekordne nízka, len približne 48-percentná. V druhom kole sa však očakáva väčší záujem voličov.

Volebné miestnosti sa uzavrú o 19.00 h SELČ. Krátko po tom budú zverejnené prvé exit polly. Pred druhým kolom prezidentských volieb stúpalo v Slovinsku vnútropolitické napätie. Bývalá juhoslovanská republika totiž zažíva jednu z najhorších recesií v 17-člennej eurozóne a hrozí jej nutnosť čerpania medzinárodnej finančnej pomoci. Reštriktívne opatrenia vlády konzervatívneho premiéra Janeza Janšu narážajú na odpor veľkej časti verejnosti. Počas predvolebného týždňa prebehla v Slovinsku vlna protestov; niektoré z nich vyústili do násilných zrážok medzi políciou a demonštrantmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok