Režisér Michael Haneke bodoval na udeľovaní Európskych filmových cien

TASR
2.12.2012 08:13

Rakúsky režisér Michael Haneke bol hlavnou postavou 25. ročníka udeľovania Európskych filmových cien. Slávnosť sa konala v sobotu v maltskej Vallette.

Režisér Michael Haneke bodoval na udeľovaní Európskych filmových cien
SITA

Sedemdesiatročný Rakúšan si odniesol hlavnú cenu v kategórii najlepší film za drámu Láska. Rovnakú cenu dostal už pred troma rokmi za film Biela stužka, pripomína agentúra DPA. Dojemný príbeh o láske a smrti získal vo Vallette aj ďalšie tri významné ocenenia: Haneke pre najlepšieho režiséra a obe hlavné postavy, Emmanuelle Rivová (85) a Jean-Louis Trintignant (81), dostali ceny pre najlepších hercov. Ani jeden z Francúzov sa však na slávnostnom odovzdávaní cien nezúčastnil.

Dve ocenenia sa ušli dráme Hanba britského režiséra Steva McQueena: za najlepšiu kameru a najlepší strih.
Anglicko-francúzsky špionážny thriller Tinker Tailor Soldier Spy režiséra Tomasa Alfredsona dostal takisto dve ocenenia: za filmovú hudbu a scénu. Brit Gary Oldman si za svoj výkon vo filme vyslúžil nomináciu na najlepšieho herca. Dvaja ocenení boli známi už pred sobotňajším gala: britská herečka Helen Mirrenová za prínos svetovej kinematografii a talianska režisérska legenda Bernardo Bertolucci za celoživotné dielo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok