Izrael sa poďakoval Českej republike

TA3, TASR
1.12.2012 20:48

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa poďakoval českému kolegovi Petrovi Nečasovi za to, že Praha hlasovala vo štvrtok 29. novembra v OSN proti uznaniu palestínskeho štátu.


Netanjahuovi úrad dnes označil hlasovanie Česka za "odvážne" a uviedol, že izraelský líder navštívi Prahu na budúci týždeň cestou do Nemecka a osobne sa poďakuje českému premiérovi Nečasovi.
Valné zhromaždenie OSN v hlasovaní schválilo rezolúciu, ktorou fakticky uznalo zvrchovaný, nezávislý palestínsky štát. Postavenie Palestíny sa vďaka hlasovaniu povýšilo z pozorovateľskej entity na "nečlenský pozorovateľský štát". To znamená, že Palestína má prístup do svetových organizácií, vrátane Medzinárodného trestného súdu (ICC) so sídlom v Haagu.

VZ OSN schválilo rezolúciu pomerov hlasov 138 k 9, pričom sa zdržalo 41 štátov vrátane Slovenska. USA a Kanada hlasovali proti povýšeniu Palestíny, tak ako Česká republika - tá však bola jedinou spomedzi krajín Európskej únie.

Izrael vyhlasuje, že je za riešenie dvoch veľa seba existujúcich štátov, Izraelčanov a Palestínčanov. Toto riešenie konfliktu s Palestínčanmi však podľa židovského štátu treba dosiahnuť blízkovýchodnými mierovými rozhovormi, a nie jednostrannými krokmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok